Колекціонер передав музею на Тернопільщині раритети Другої світової

Колекціонер передав музею на Тернопільщині раритети Другої світової

Фото
Укрінформ
Два унікальні експонати поповнили колекцію Бережанського краєзнавчого музею на Тернопільщині.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу заступник директора закладу Микола Проців.

«Музейну колекцію поповнили досить оригінальні речі, які передав нам уродженець Великої Британії, співак-бандурист, а нині – житель нашого краю Мирон Постолан. Це, зокрема, чохол для бандури, пошитий з цупкого полотна, яке використовувалося для виготовлення наметів у таборі переміщених осіб в італійському Ріміні. Саме в цьому окрузі після Другої світової війни розташовувалися табори полонених. Серед них – у кількості понад 10 тис. осіб – були й вояки 1-ї Української національної армії, які потрапили у британський полон», – розповів Проців.

За його словами, всередині чохла від бандури видно напис «S № 6». Ймовірно, йдеться про номер намету в таборі.

Відомо, що чохол належав військовополоненому, пластуну з Манчестера Роману Гринашу, який співав у хорі «Гомін», створеному у таборі. А керівником хору був уродженець села Вербів, що на Бережанщині, Ярослав Бабуняк.

Читайте також: Колекція Збаразького замку поповнилася столітніми хоругвами

Як розповів Проців, окрім чохла від бандури, музей отримав колаж «Ріміні (Італія). Наметовий табір переміщених осіб – 1946» («Rimini (Italy) DP Camp Tents – 1946»). На ньому – акварельний малюнок та світлина. Автор – невідомий.

Як повідомляв Укрінформ, у Бережанському краєзнавчому музеї зберігається бандура, яку виготовили українці у таборі для військовополонених в Італії у післявоєнні роки.

Цей інструмент теж передав житель району Мирон Постолан, бандурист, який створив у себе вдома самобутній Музей кобзарського мистецтва. Він має унікальну колекцію автентичних музичних інструментів – кобз, лір, бандур.

Бандура – одна із чотирьох, які виготовили у згаданому таборі для військовополонених після Другої світової війни в окрузі італійського міста Ріміні. Три з них як музичні раритети зберігаються у різних приватних музеях США. А четверта бандура – у музеї в Бережанах.

Фото: Олег Снітовський/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-