Туристи можуть побачити унікально повноводний Синевир

Туристи можуть побачити унікально повноводний Синевир

Фото, відео
Укрінформ
Відвідувачі Національного природного парку "Синевир" наразі мають унікальну нагоду помилуватися красою повноводного "Морського ока" Карпат.

Про це повідомляє пресслужба нацпарку в Facebook.

"Люди, які о цій порі навідуються до Синевирського озера, мають унікальну нагоду милуватися красою повноводної водойми. Зазвичай таким повноводним Синевир буває навесні, а цього року через щедрі дощі озеро залишається таким досі", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що рівень води в озері змінюється залежно від сезону: знижується взимку й підвищується навесні та влітку, відтак знов спадає восени.

"Амплітуда коливання рівня води в озері досягає 4,0-4,5 м, відповідно змінюється площа водного дзеркала від 4,45 до 7,58 га. Найбільша глибина від 19 до 23,5 м. Проточність озера забезпечується Синевирським потоком, що витікає 350 м західніше озера з-під обвал-зсуву на 60 м нижче рівня позначки його гребеня", – інформують у пресслужбі.

Читайте також: Нацпарк "Синевир" обмежив автомобільний рух до озера

Вода у Синевирському озері прісна. Її температура досить низька навіть влітку й становить 10-15⁰С.

Синевир – найбільше озеро природного походження в Українських Карпатах. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря.

Синевирське озеро визнано водно-болотним угіддям міжнародного значення (Рамсарська конвенція), і є одним із семи природних чудес України. Воно належить до типу завальних. Утворилося близько 10-11 тисяч років тому внаслідок потужного зсуву корінних пісковиків, що зірвалися з південного схилу гори Красної і перекрили прадавню долину Синевирського потоку.

Фото: Віталія Підберецька/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-