В Яремче відкрили Музей української ікони

В Яремче відкрили Музей української ікони

Укрінформ
На Прикарпатті, в місті Яремче, відкрили Музей української ікони. В експозиції – 29 творів сакрального мистецтва з приватних колекцій.  

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив власник музею Ярослав Коретчук.

"Музей української ікони, який відкриваємо, це – приватна ініціатива. В експозиції представлені 29 ікон, частина – з моєї колекції, інші – з колекцій друзів та знайомих. Це ікони ХVIII-ХХ століття, написані в народному стилі. Представлені також кілька робіт сучасних іконописців", - розповів Коретчук. 

За словами власника, в колекції є чотири ікони, які написала свого часу його бабуся Лідія у період з 1950-го до 1994 року. Каже, у цих роботах теж розпізнається народний стиль творчості, бо в таких іконах митці часто відтворювали у ликах святих риси своїх близьких та рідних людей. Припускають, що це було на підсвідомому рівні. Народні іконописці також застосовували широку палітру кольорів, тоді як професійні чітко дотримувались сталих канонів. 

Читайте також: Яремче запускає віртуальні подорожі до популярних місць відпочинку

У Музеї української ікони, зауважив Коретчук, будуть представлені роботи, які відвідувачі закладу зможуть купити. Тут сподіваються, що музей стане цікавинкою для туристів, які зможуть відкрити для себе народну творчість в іконописі та придбати в Карпатах сакральні твори сучасних художників.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-