На Закарпатті провели традиційний фестиваль “Гуцульська бриндзя”

На Закарпатті провели традиційний фестиваль “Гуцульська бриндзя”

Фото
Укрінформ
У Рахові на Закарпатті відбувся 19-й фестиваль “Гуцульська бриндзя”. Це свято на честь повернення вівчарів з отарами із полонин, яке щороку відзначають, щоб підтримати традицію вівчарства.

Про це повідомляють на сайті Закарпатської ОДА.

“Гастрономічний фестиваль-ярмарок "Гуцульська бриндзя" відбувся в неділю, 8 вересня, у Рахові. Цьогоріч свято повернення вівчарів із полонин, яке по праву вважають найкращим фестивалем Закарпаття, відзначили вже вдев’ятнадцяте. Із часу заснування в 2000 році його не проводили тільки раз – у 2014-му“, - йдеться в повідомленні.

Як інформують у Закарпатській ОДА, розпочався фестиваль із частування всіх охочих свіжою бриндзею. Відтак під заклик трембіт традиційна святкова хода на конях, возах та пішки рушила з центру Рахова до амфітеатру "Буркут", де села району встановили 21 власну садибу, в яких змагалися на краще приготування вівчарських страв.

На Закарпатті відсвяткували традиційний фестиваль “Гуцульська бриндзя”/ Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Крім того, виробники унікального продукту – овечої бриндзі, яка першою серед українських продуктів претендує на отримання європейської марки географічного зазначення, взяли участь у спеціальному конкурсі. Для оцінювання було представлено 20 зразків цього продукту. Найсмачнішою визнали бриндзю членів Асоціації виробників карпатських високогірних сирів – Юрія Лазоряка, Василя Варги, Олексія Молдавчука, Дмитра Шушмана і Миколи Рошка.

Читайте також: У Полтаві триває фестиваль пива

На фестивалі провели також майстер-класи з доїння овець, приготування традиційного сиру-будзу, а голови полонинських управ змагалися в приготуванні традиційної гуцульської страви – кулеші з бриндзею. При цьому журі оцінювало не лише смак і вигляд страви, але і її подавання до столу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-