Туристам на Харківщині запропонували повернутися в Середньовіччя

Туристам на Харківщині запропонували повернутися в Середньовіччя

Укрінформ
На Харківщині після піврічної перерви відновить роботу музей-заповідник "Верхній Салтів", відвідувачам якого обіцяють оновлені експонати й нову програму заходів.

Про це заявила директор музею Любов Письменюк, повідомляє KHARKIV Today

"Тепер у нашій колекції присутні більше десяти монет Батурського царства, датовані першим тисячоліттям до нашої ери. Поповнилась колекція грошей України за останні 100 років. Я, наприклад, за свої 58 років навіть не знала, що існують такі монети, як троячки та п'ятірки" , – розповіла директор музею-заповідника Любов Письменюк.

Музей відкриється циклом обрядових українських народних свят. Першим в програмі заплановано святкування Масляної, яке пройде з 4 до 10 березня. Для учасників заходу передбачені екскурсії і відвідування музею, народні танці й козацькі розваги, майстер-класи з виготовлення масляного оберега, частування кулішами і пряними трав'яними чаями, а також традиційне спалення опудала.

За словами Письменюк, діяльність музею передбачає взаємодію з його відвідувачами і не обмежується лише переглядом експонатів. Всім охочим пропонують зануритися в епоху раннього Середньовіччя за допомогою інтерактивних програм.

Читайте також: У Вінниці реставрують музей Михайла Коцюбинського

"У нас вже є частина костюмів. Будемо робити якісь страви середньовічні, середньовічні змагання нашим діткам пропонувати. Стрільба з лука, метання дротиків, накидання ласо - це те, як грали діти в Середньовіччі," – поділилася планами директор закладу.

Музей вважається епонімною пам'яткою Харківської області, оскільки він розміщений на місці відкриття археологічної культури, яку відносять до VIII – X століття н. е. У той період територія сучасної Слобожанщини була північно-західним кордоном Хазарського каганату.

"Це люди, які жили до заселення Слобожанщини козаками. Це були алани і протоболгари, які прийшли сюди за наказом Хазарського каганату. У нас дуже різноманітні коріння. І всі ми є нащадками племен, які колись проживали на цих територіях", – пояснила Письменюк.

З програмою перших весняних заходів після відкриття музею можна ознайомити тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-