У Мукачівському замку з'явиться музей ливарства

У Мукачівському замку з'явиться музей ливарства

Фото
Укрінформ
У Мукачівському історичному музеї "Замок "Паланок" планують облаштувати окрему залу, де буде представлено ливарні вироби.

Про це повідомляє Mukachevo.net із посиланням на заступника директора історичного музею Тараса Синявського.

"За словами адміністрації історичного музею, в новій залі будуть зібрані різні предмети з чавуну. Тут вже є старовинні праски, в середину яких засипали розпечене вугілля та прасували речі. Вага кожної –від 5 до 10 кілограмів. Ваги, які вражають не лише своєю точністю, а й вишуканим дизайном. Та найбільше тут печей. Квадратні та круглі. Високі й низькі. Є й справді унікальні експонати", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Замок "Паланок" готує для туристів нову моторошну експозицію

Зазначається, що найбільш цінні для закарпатців печі створені в селі Фрідяшово, що неподалік Мукачева. Там ще за часів Марії Терезії існував завод з виготовлення чавунних печей. Їх позначали великим надписом "Munkats". Також на кожній печі був номер моделі.

У XIX столітті чавунні печі були дуже популярними в усій Європі й у Закарпатті зокрема. Часто піч не лише обігрівала приміщення, а й мала невелику поличку з дверцятами. Така ніша виконувала роль мікрохвильовки. Там можна було швидко розігріти їжу чи напої.

Цікаво, що спочатку чавунні печі мали доволі простий дизайн і не могли конкурувати за красою з витонченими кахельними печами, які існували задовго до цього. Тоді майстри металу почали експериментувати. Детальні малюнки, маленькі чіткі елементи, зображення рослин, тварин та інших істот стали прикрашати грубі чавунні печі.

Читайте також: У Мукачівському замку знайшли загадкову споруду

Багато цікавих та унікальних печей незабаром можна буде побачити в новій експозиційній залі, яка наразі ще недопрацьована і не готова зустрічати туристів.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно в замку "Паланок" знайшли культову споруду, можливо, мусульманську мечеть.

Фото: Mukachevo.net 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-