Тераси Шарівського палацу на Харківщині відновлять 2019 року – ОДА

Тераси Шарівського палацу на Харківщині відновлять 2019 року – ОДА

Укрінформ
Важливий туристичний об'єкт Харківської області – тераси Шарівського палацового комплексу, що в Богодухівському районі, – планують повністю відновити в 2019 році.

Про це розповів журналістам директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської ОДА Михайло Рабінович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У 2019 ми році ми плануємо повністю привести до ладу тераси, що руйнуються, з балюстрадою та ліпниною", – зазначив Рабінович.

За його словами, від початку року в області діє комплексна програма збереження пам'яток архітектурної спадщини. Вона базується на інвентаризації, яку фахівці департаменту проводили впродовж двох з половиною років.

"Уточнено список пам'ятників, розроблено програмне забезпечення, яке дає змогу зібрати й систематизувати всю інформацію про об'єкти туристичної уваги. З цим списком ми працюємо в кількох напрямках, включно з протиаварійними заходами на об'єктах, які перебувають в аварійному стані. Один із таких об'єктів – Шарівський палацовий комплекс", – поінформував чиновник.

Читайте також: Харківщина встановлює покажчики до найбільших туристичних принад

Він також розповів, що виконано першочергові роботи на іншому туристичному об'єкті – в садибі XVIII століття в Старому Мерчику Валківського району. "Об'єкт обстежений і обгороджений за периметром, щоб уникнути випадків вандалізму. Забезпечено охорону. Документи, необхідні для відновлення палацу, надіслані до Міністерства культури України", – додав Рабінович.

Шарівський палацовий комплекс – білокам'яний палац неоготичного стилю кінця ХІХ століття, який десятиліттями перебував у занедбаному стані.

Центральний палац садиби в Старому Мерчику побудований в 1786-1788 роках дійсним статським радником Григорієм Шидловским, представником одного з найбільш знатних харківських дворянських родів.

Палацовий комплекс включає в себе кам'яний двоповерховий будинок на високому цоколі, прикрашений ліпленням, флігелі для гостей, прислуги, кухні, бібліотеки, а також сад, ставок, манеж, альтанку, ротонду.

За попередніми підрахунками, на реставрацію об'єкта знадобиться понад 10 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-