Екологи з'ясовують, чому

Екологи з'ясовують, чому "поіржавіло" море на одеських курортах

Ексклюзив
Укрінформ
Морська вода біля курортів Одеської області набула жовто-рудого кольору, причому на гребенях хвиль у деяких акваторіях Чорного моря помітна брудна плівка, що відлякує одеситів та приїжджих відпочивальників від купання.

Одні в розпал "оксамитового" сезону залишають пляжі на Кароліно-Бугазі, Санжейці, Грибівці, Лузанівці, Фонтанці та багато інших, як еколог Анатолій Жуков, розміщують фото- і відеофайли в соцмережах, вимагаючи вжиття заходів чи роз'яснень фахівців.

Кореспондент Укрінформу звернувся до керівників Держекоінспекції Північно-Західного регіону Чорного моря Ольги Філіної та науково-дослідної установи "Український науковий центр екології моря" (УкрНЦЕМ) Віктора Коморіна прокоментувати ситуацію, пов'язану з "іржавінням" акваторії Чорного моря в районі Одеси.

"Поки що не можемо назвати причин зміни кольору морської води біля пляжів Одещини: інспектори та працівники лабораторії Держекоінспекції зараз беруть проби води біля пляжів для проведення досліджень: йдеться про розлив мазуту, масла чи звільшення відмерлих водоростей. Вранці 4 вересня будемо вже мати результати, з якими ознайомимо громадськість, стривожених відпочивальників та відповідні органи влади", - зазначила в.о. директора Держекоінспекції Філіна.

За її словами, минулого тижня у морі поблизу пляжу Лузанівка фахівці Держекоінспекції виявили у відібраних пробах води перевищення гранично допустимих концентрацій зважених речовин, сірководню і заліза. Також встановлено знижені концентрації кисню.

У свою чергу Коморін сказав: "Ми вважаємо, що зміна кольору морської води пов'язана з різким розмноженням дінофлагелятних водоростей (Dinoflagellata - лат.), які іноді спричиняють "червоні припливи" у прибережних водах. Багато їх видів здатні до біолюмінесценції. Паразитичні дінофлагеляти іноді спричинюють епізоотію в популяціях риб і ракоподібних. Крім того, часто в клітинах дінофлагелятів утворюються токсини, наприклад, гоніатоксин. Дослідники вважають їх токсичними, бо цей токсин має властивість накопичуватися у тканинах молюсків, ракоподібних та риб".

Читайте також: У Миколаєві - мор риби через перевищення у воді аміаку та нітритів

Він наголосив, що масовому розмноженню дінофлагелятних водоростей сприяє, передусім, наявність у морській воді надмірної кількості органічних та біогенних речовин, що потрапляють у море з річок та інших водостоків, наприклад, внаслідок аварій у мережах зливової каналізації.

"Такі явища дослідники вже спостерігали у Північно-Західному регіоні Чорного моря в 1999 та 2005 роках. От зараз знову склалися сприятливі умови для дінофлагелятів, а саме: відповідна температура води, солоність і накопичення біогенних речовин. Тобто не лише органічних сполук, а й таких біогенних речовин, як нітріти, фосфати, нітрати, які потрапляють у море з полів після зливових дощів", - резюмував Коморін.

Фото: usionline.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-