На фесті в Дніпрі битимуться на мечах, штурмуватимуть фортецю і слухатимуть

На фесті в Дніпрі битимуться на мечах, штурмуватимуть фортецю і слухатимуть "Скрябіна"

Укрінформ
У Дніпрі 24-25 серпня організують етноісторичний фестиваль "Самар-Дніпро-Фест", на якому відбудуться змагання за Кубок із середньовічного бою, штурм "польської фортеці", виступи українських музикантів, зокрема, гурту "Скрябін".

Про це йшлося на прес-конференції "Фестиваль "Самар-Дніпро-Фест": реконструкція історичних подій минулого" в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Самар-Дніпро-Фест", як ви можете зрозуміти з назви, проводиться в місті Дніпро - але не на річці Дніпро, а на берегах Самари, у старовинному містечку і фортеці Стара Самара", - зазначив директор КП "Агентство розвитку Дніпра" Дніпровської міської ради Володимир Панченко.

За його словами, такий захід з етнографічним забарвленням вже проходив у місті у 2016-2017 роках, а цьогоріч його було вирішено влаштувати у День Незалежності. Тут буде велика сцена, на якій вдень і ввечері виступатимуть українські рок-гурти й діджеї. Воїни у лицарських обладунках змагатимуться за Кубок із середньовічного бою, а козаки в одностроях 17-18 століття штурмуватимуть "польську фортецю".

"Звісно, за сценарієм козаки переможуть. Минулоріч подивитися на такий штурм зібралося близько 4 тис глядачів, а всього фестиваль відвідало 10-15 тис. осіб. Цього року, сподіваємося, відвідувачів буде ще більше", - розповів Панченко.

Читайте також: У День Незалежності фестиваль української музики «Твоя Країна fest» пройде в Маріуполі

Охочі зможуть і самі приміряти обладунки, спробувати себе у ролі лицарів та витязів, побувати на кінних та піших екскурсіях фортецею, поплавати на каяках або на ретельно відтвореній козацькій "чайці", піднятися на повітряній кулі. Працюватиме фудкорт, на якому, зокрема, запропонують скуштувати фірмову страву, популярну з козацьких часів, - "мандрики".

Директор "Агентства змін" додав, що на фестивалі організують трансляцію урочистостей з нагоди Дня Незалежності України: на великому екрані можна буде побачити і виступ Президента, і військовий парад у Києві.

До місця проведення фестивалю курсуватимуть безкоштовні автобуси з центру Дніпра (вони їхатимуть від цирку з 8 до 24 години). Для тих, хто приїде своїм транспортом, обладнають освітлюваний паркінг з охороною. Буде і наметове містечко на 500 наметів, з водою, туалетами.

Вхід на фестиваль – безкоштовний.

Читайте також: На День Прапора у Дніпрі встановлять одразу два рекорди

Голова правління Всеукраїнської федерації середньовічного бою Олексій Лялюшко розповів, що на фестивалі буде можливість відвідати табір середньовічних вояків і ярмарок, повправлятися у володінні мечем, луком, метанні сокир та ножів.

"Діти дуже люблять такі розваги. Вони зможуть вдягти м'які обладунки й відчути себе витязями 10-11 століття", - зазначив Лялюшко.

До речі, діти зможуть взяти участь і у змаганнях - звісно, на відміну від дорослих, у них будуть м'які мечі, шоломи, щити тощо.

Взагалі ж за Кубок Старої Самари боротимуться спортсмени з кількох українських міст. Наступного року, зазначив Лялюшко, в Україні проводитиметься чемпіонат світу з середньовічного бою - це почесне право українці завоювали у змаганнях з представниками 40 країн світу. Саме у Дніпрі відбуватиметься відбір найсильніших учасників.

Читайте також: У Львові туристи потраплять до "Етновиру"

Музична програма "Дніпро-Самар-фест" включатиме виступи десяти гуртів: "Скрябін", "С.К.А.Й.", "Троєзілля","Фіолет" та інших.

Гітарист "Скрябіна" Костянтин Глітін повідомив, що на фестивалі гурт виступатиме з кількома вокалістами, але їхні імена озвучувати не став.

"Програма складатиметься зі старих, відомих пісень. Деякі будуть у новому аранжуванні. З приводу нових пісень - поки ще трохи утримаємося", - зазначив він.

Втім, нова програма, за його словами, готується, а також планується відновити деякі старі пісні Андрія Кузьменка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-