"Ту Стань!" запрошує здійснити мандрівку крізь століття й віртуальний політ

Укрінформ
На Львівщині біля підніжжя городища фортеці Тустань поблизу села Урич 3-5 серпня відбудеться фестиваль української середньовічної культури "Ту Стань!".

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила начальник управління туризму Львівської облдержадміністрації Наталія Табака.

"Фестиваль "Ту Стань!", який є найстарішим в Україні історичним фестивалем і щорічно проводиться на Сколівщині, запрошує здійснити мандрівку крізь століття, поринувши в атмосферу лицарства, випробувати себе в нічному штурмі фортеці під проводом досвідчених тустанських воїнів, щоб дати спадщині нове життя та відчути історію українського Середньовіччя", — зазначила Табака.

За її словами, технологічною новинкою цьогорічного фестивалю є локація Віртуальної реальності, де відвідувачі зможуть здійснити захопливий VR-політ над фортецею.

Читайте також: Під Луцьком відкриється "Бандерштат"

У межах фестивалю діятиме бойова школа, де можна буде не лише спостерігати за боями, а й випробувати власні можливості. А ремісничі цехи запропонують друк гравюр, шиття середньовічних шкіряних записників, вибійки на тканині, малювання на левкасових дошках мініатюр з середньовічних манускриптів, майстер-класи із слов’янської та готичної європейської каліграфії тощо.

Крім того, на фестивалі діятиме власний університет, який запропонує лекції на історичну тематику, майстер-класи з середньовічної кулінарії та експозицію середньовічного побуту. А Літературна галявина зацікавить авторською поезією, декламацією середньовічних творів, літературною майстернею.

Спеціальну програму організатори підготували для дітей. Зокрема, дитяча Фортеця влаштує для малечі дитячий штурм укріплень, забави, танці та казки.

Дорослим доторкнутися до історії допоможуть лицарські поєдинки й кінні турніри, ремесла й ярмарок, музика і танці, нічний штурм фортеці та лазерне дійство.

Читайте також: Агросмаколики та шоу дронів: на Львівщині влаштують "ГорбоГори"

Тустань -  середньовічна фортеця-град та митниця ІХ-ХVІ століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані посеред Карпат, в мальовничих Східних Бескидах.

Ця пам’ятка історії, археології, архітектури та природи, що не має аналогів у Європі, входить до складу Державного історико-культурного заповідника "Тустань".

Фортеця Тустань була важливим стратегічним пунктом і входила в єдину систему Карпатської лінії оборони південно-західних кордонів Київської Русі, а згодом Галицько-Волинського князівства. Також Тустань слугувала митним пунктом на соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи. Цей відрізок також був частиною трансконтинентального шляху торгівлі шовком, що проходив з Китаю до Португалії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-