Гості Харківщини зможуть розгулятися на Івана Купала

Гості Харківщини зможуть розгулятися на Івана Купала

Укрінформ
Масштабні обрядові свята відбудуться на Харківщині наприкінці тижня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, 7 липня Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, що в селі Сковородинівка Золочівського району, кличе гостей на свято "Купальський містерії з Варсавою".

"Ми зберемо в себе фольклорні колективи та народних майстрів Харківщини, Сумської та Полтавської областей. Для гостей свята – їх очікується кілька тисяч – приготували обрядове дійство, пізнавальні програми за участю фахівців з музеїв Харкова: художнього, історичного, літературного. Відбудуться майстер-класи з живопису і скульптури, причому своє мистецтво продемонструють учасники пленеру майстрів дерев'яної скульптури, який в ці дні проходить на території нашого музею. Святкову програму покаже відомий і за межами Харкова Великий слобожанський ансамбль пісні і танцю. Силу і спритність продемонструють учасники байкер-шоу. Ми покажемо глядачам фільми, привезені з київського фестивалю "Відкрита ніч. Дубль 21", почастуємо їх кулішем, а під завісу свята порадуємо феєрверком", – розповіла директор музею Наталія Мицай.

Читайте також: Бардівські пісні й купальське дійство: Голубі озера кличуть на фестиваль

Водночас обрядово-музичне свято "Яри - 5 років! Гуляємо на Купала", яке відбудеться в Краснокутському районі 7 і 8 липня за участю музикантів з Харківської і Полтавської областей, приготувало для глядачів як розважальну, так і освітню програму.

"Місцем проведення свята обрано "Співочі тераси" – природний заповідник з чудовою акустикою. Ми не тільки виконаємо тут зібрані під час етнографічних експедицій обрядові автентичні пісні – до речі, проводимо благодійну акцію для створення музичного альбому" Добра хата ", – а й розповімо про історію виникнення національних обрядів", – говорить ініціатор свята, фронтмен фолк-гурту "Яри" Микола Пазич.

Крім традиційних заходів, що передбачають прикрашання Купальського дерева й плетіння віночків, організатори свята запланували кулінарну програму, під час якої приготують ​​"Качину кашу" за старовинним рецептом. Також обіцяють вогняне шоу зі стрибками через вогнище і пускання віночків по воді, екскурсію Національним парком "Слобожанський", квест "Рослинна магія в літнє сонцестояння", ранковий похід до місцевого озера, щоб почути спів лісових солов'їв.

Читайте також: Житомирщина запрошує на "Купальські роси"

Натомість барвисте свято Івана Купала в Зміївському районі відбудеться на березі Сіверського Дінця. Крім майстер-класів та фольклорних ансамблів, будуть зіркові гості – Віктор Павлік і Христина Соловій.

Як розповіли кореспондентові Укрінформу в Харківській міськраді, з 6 липня на території Журавлівського гідропарку гості фестивалю "Івана Купала" зможуть відвідати ярмарок ремісників, взяти участь у створенні українського панно "Дерево життя", відпочити в фотозоні й на фуд-корті, побачити обряд спалення опудал Купала й Марени та фаєр-шоу. У Центральному парку імені Горького гостей чекають фольклорні ансамблі, народні майстер-класи, конкурси, стрибки через багаття й запуск вінків, пошук міфічної квітки папороті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-