У вінницькому музеї адаптують екскурсії для незрячих

У вінницькому музеї адаптують екскурсії для незрячих

Укрінформ
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї планують адаптувати екскурсії для незрячих у межах соціального проекту "Почуй та торкнися історії".

Про це на платформі "Спільнокошт" повідомила ініціатор проекту Оксана Войтко.

"Головною проблемою є те, що не можна торкатися експонатів, тому що вони зберігаються в певному температурному режимі, обробляються спеціальними розчинами, є крихкими. Крім того, гіди під час екскурсій не звертають увагу на речі, які для незрячого є важливими, бо їм не спадає на думку, що об'єкти є недоступними для тих, хто сприймає світ на дотик, слух, нюх. Для вирішення цих проблем, потрібно адаптувати музейні екскурсії для людей з інвалідністю по зору, надаючи можливість доторкнутися до об'єктів та почути детальний їхній опис", - повідомила Войтко.

Читайте також: Туристи зможуть "почути" луцькі атракції

За її словами, адаптація екскурсій Вінницького обласного краєзнавчого музею для незрячих відбуватиметься під час реалізації проекту "Почуй та торкнися історії". Їх планують проводити у музеї двічі на місяць. Буде створено 12 тематичних програм, участь у яких братимуть волонтери та підготовлені екскурсоводи.

У ході реалізації проекту 10 музейних експонатів відсканують і виготовлять їхні 3D-моделі. Також буде створено тифлокоментарі - стислі описи візуальної частини. Окрім того, планується придбання аудіоапаратури для прослуховування тифлокоментарів незрячими відвідувачами, а також підготовка музейного довідника для незрячих.

Читайте також: Незрячі екскурсанти зможуть "побачити" у Львові вже третій пам`ятник

Здобутий досвід буде використано для покращення екскурсій для незрячих людей у різних містах України.

Реалізація цього проекту здійснюється за благодійні пожертви, які ініціатори збирають на платформі "Спільнокошт".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-