На Харківщині цьогоріч розпочнеться реконструкція Шарівського палацу

На Харківщині цьогоріч розпочнеться реконструкція Шарівського палацу

Фото
Укрінформ
У палацово-парковому комплексі "Садиба" в селі Шарівка – одній із перлин туристичної Харківщини – цього року розпочнеться ремонт за програмою збереження архітектурної спадщини.

Про це розповіла голова Харківської ОДА Юлія Світлична на прес-конференції в стінах Шарівського замку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Знана архітектурна пам’ятка національного масштабу десятиріччями перебувала в занедбаному стані. До неї завжди не доходила увага. Ми змінюємо це. Ремонтні роботи будемо починати з цього року. На сесії обласної ради вже прийняли програму збереження архітектурної спадщини, яка дозволяє нам виділяти на зазначені цілі фінансування з обласного бюджету, а також залучати міжнародну допомогу", - сказала Світлична.

За її словами, із обласного бюджету вже виділено кошти для розроблення всієї необхідної документації. Також коштом обласного бюджету будуть проведені й першочергові відновлювальні роботи – ремонт покрівлі та інженерних мереж палацу.

"До відновлення комплексу в Шарівці також долучаться спонсори й громадські організації-партнери. Разом із компанією BASF та громадською організацією "Знайдено в Україні" ми вже знайшли фінансування для реконструкції вхідної групи та відновлення оранжереї. Плануємо завершити ці роботи в 2018 році. Також перебуваємо в переговорах щодо залучення грантової або технічної допомоги та фінансування для продовження робіт в подальшому", - додала Світлична.

За словами представника компанії BASF в Україні Андрія Касьяна, на реставрацію комплексу в Шарівці компанія перераховуватиме 25 грн з кожного проданого літру інноваційного засобу захисту соняшника.

Знайти спонсорів для реконструкції "Садиби" також вдалося завдяки активістам проекту "12 вартових", метою якого є допомога у відновленні 12 українських замків, які руйнуються.

Читайте також: Хакатон візьметься за туристичну привабливість Шарівського палацу

Від імені Президента України харківську ініціативу з відновлення перлини привітала учасник прес-конференції, представник Президента у Верховній Раді України Ірина Луценко: "Для України дуже важливо підтримувати реалізацію культурних проектів. Президентом України започатковано 60 реформ та програм, одна з них стосується популяризації України як держави у світі. Також започатковано закон про створення Культурного фонду України. Через нього буде фінансуватися підтримка культурної спадщини".

Як повідомляв Укрінформ, Шарівський палац - білокам'яна будівля кінця ХІХ століття неоготичного стилю. Гармонійно вписується в місцевий ландшафт. Змінив чотирьох власників, один із яких, цукровий магнат Леопольд Кеніг, не шкодував коштів на удосконалення палацового комплексу та паркової зони. З 1925 року в палаці оселився туберкульозний санаторій, який пропрацював до 2008 року. Зараз комплекс – важливий туристичний об'єкт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-