Технічні пам'ятники України нанесли на інтерактивну мапу

Технічні пам'ятники України нанесли на інтерактивну мапу

Укрінформ
На Тернопільщині створено онлайн-карту залізничної, сільськогосподарської та автомобільної техніки на постаментах у різних куточках України.

Інтерактивну мапу розробив житель райцентру Теребовля на Тернопільщині краєзнавець, автор низки онлайн-проектів про пам’ятники Тарасу Шевченку, дерев’яні церкви, залізничні станції Ярослав Ярошевський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звичайно, у Вікіпедії є деяка інформація про пам’ятки такого (технічного, - ред.) характеру. Але той перелік далеко не повний і містить лише назву транспортного засобу й назву населеного пункту. Але, позаяк я вже п’ять років поспіль займаюсь онлайн-картами, то для мене дуже важливою інформацією є точні координати розташування певного об’єкта. Перший варіант карти з’явився навесні 2015 року. Тоді були опрацьовані всі знайдені в мережі списки техніки на постаментах і їхні координати та фотографії. Робота зі списками показала, що техніки на постаментах та в музеях набагато більше. Загалом в Україні на постаментах встановлено приблизно 1000 одиниць техніки і трохи більше тисячі – в музеях", – розповів картограф-дослідник.

За його словами, поштовхом до нового проекту стало створення минулого року "Карти залізничної історії України". Вона видалася досліднику неповною, тож почав уточнювати інформацію. Шукав її в новинах, дописах блогерів та мандрівників, на картах GoogleMaps та Wikimapia.

Читайте також: Туристична Тернопільщина стає ближчою до мандрівників різних категорій

Карта "Технічні пам’ятники України" містить три рівні: "Залізниця", "Трактори" й "Автомобілі". Загалом майже півтисячі одиниць. Найбільше опрацьована тема залізничної техніки – 250 одиниць, із них – 70 пам’ятників, 120 експонатів у музеях. Паротягів – 53 на постаментах та ще 24 у музеях, а також 8 діючих.

"Що цікаво, в Гайвороні стоїть на постаменті найстаріший збережений паротяг у всьому пострадянському просторі – бельгійський паротяг 1893 року. Потрапив він до нас з Прибалтики. Естонські дипломати кілька разів намагались забрати паровоз, але Україна жодного разу не дала згоду. І ще. Тракторів на постаментах значно більше і, в основному, це найпоширеніший радянський трактор "Універсал-2", який в 1960-1970-х роках масово встановлювали на постаменти на хвалу праці трактористів та хліборобів", - розповів автор мапи.

Як зазначив Ярослав Ярошевський, в Україні він знайшов лише два майданчики з музейною сільгосптехнікою – в смт Петрове Кіровоградської області й у Переяславі-Хмельницькому в музеї хліба. Та найцікавіше – збережені тут локомобілі – парові дорожні локомотиви. Їх знайшлося вже 4 штуки, 3 з яких є локомобілями виробництва Херсонського локомобільного заводу, а у селі Власівка зберігається унікальний німецький локомобіль початку ХХ століття.

Читайте також: У Вінниці презентували туристичний мобільний додаток «Вільна мапа. Вінниця»

Автомобілів на постаментах теж небагато, лише сім десятків. Найбільше – ГАЗ-АА та ЗіС-5 – наймасовіші вантажівки 1930-1950-х років. Та є й цікавіші, як-от пожежний автомобіль на базі ГАЗ-АА й авто для прибирання доріг у Чернігові, автовишка в Криму і навіть сміттєвоз у Києві.

На постаментах техніка швидко руйнується, тому її багато в різних музеях і приватних колекціях. Перелічити такі експонати важко, тому на карті їх поки що немає.

Розробник стверджує, що наповнення карти триває. Вона доповнюватиметься новими цікавими об’єктами, яких в Україні не так вже й мало.

"Найбільше буде об’єктів у розділах "Авіація" (майже півтисячі одиниць) та "Військова техніка" - танки та бронемашини (ще півтисячі), артилерія (понад 150). Ну і ще трохи буде у розділі "Інша техніка" - велосипеди, копії Ейфелевої вежі, різноманітна техніка й обладнання різних галузей промисловості, водогінні вежі, помпи для викачування нафти", – додав Ярошевський.

Зараз ентузіаст з Тернопільщини має велике бажання зробити розроблену карту окремим сайтом з більшим інтерактивом та гнучкими критеріями пошуку. Тоді ж буде можливість іншим людям самим додавати відсутні на карті об’єкти й свіжі фото до всіх інших.

А саму карту "Технічні пам’ятники" можна оглянути тут.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-