На Рівненщині можна побачити, як

На Рівненщині можна побачити, як "росте каміння"

Відео
Укрінформ
Унікальне явище природи – велетенські колони-восьмигранники заввишки з дев’ятиповерховий будинок – приваблює багатьох туристів в один із куточків Рівненської області.

Про це повідомляє сайт "Рівненщина туристична"

"Таке місце – єдине в Україні. Природа запропонувала нам унікальну споруду із базальтових стовпів-багатогранників, що вишикувані стрункими рядами і вражають своєю монументальністю та стрункістю геометричних фігур. А щоб глядач не втомився від одноманітності форм, йому представлена неперевершена скульптура базальтового віяла. І все це – в обрамленні філософського спокою кришталевої води – Ви можете побачити в Костопільському районі Рівненської області, біля сіл Базальтового, Берестовця, Нового Берестовця на базі Івано-Долинського родовища базальтів, який має природоохоронний статус вже 46 років і перебуває у віданні Івано-Долинського спецкар'єру, площа якого – майже один гектар", – йдеться в публікації.

За словами науковців, 600 мільйонів років тому на цій території були вулкани, що вивергалися.

Також зазначається, що базальтові стовпи – різновид базальтів, що має в поперечному перерізі форму від чотиригранних до семигранних. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2 м. Переважають із товщиною 0,8-1,0 м. Висота – від 3 до 30 м. Мають властивість давати прямий рівний розкіл.

Заказник є комплексним: стратиграфічний, петрографічний, мінералогічний, палеовулканічний. Розташований на західному схилі Українського кристалічного щита. Загальна протяжність відслонень базальтів у межах заказника – 180-230 м.

Читайте також: На Рівненщині туристи активно стають власниками "Паспорта мандрівника"

На території заказнику є мінерали адуляр, хлорит, яніт, кварц, халцедон, кальцит, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна.

Дістатися до Геологічного заказника можна потягом Київ – Рівне або Київ – Ковель (до Рівного), потім автобусом чи машиною доїхати до Костополя (35 км), а звідти – до сіл Базальтове або Берестовець (20 км).

Базальтові стовпи – один із об'єктів гри-квесту "На власні очі". За її правилами необхідно відвідати якомога більше унікальних місць волинського краю. Марки про такі відвідини потрібно вклеїти у "Паспорт мандрівника". Крім цього, треба зареєструватися на сайті "Рівненщина туристична", зробити селфі в цьому місці та фото сторінки, де вклеєна іменна марка.

Фото: l-z-foto.livejournal.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-