Будинок трипільців відтворили на Одещині

Будинок трипільців відтворили на Одещині

Фото
Укрінформ
Унікальний туристичний об’єкт, збудований без єдиного цвяха і за всіма правилами зведення житла трипільців, з'явився на Кодимщині Одеської області. 

Хату спорудили жителі села Івашків спеціально до Третього етноекофестивалю "Кодима-фест", повідомляє Одеський обласний центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді. 

"Пам’ятки цієї всесвітньо відомої культури (трипільської – ред.) знайдені на Кодимщині у великій кількості. Проведені тут археологічні розкопки дали нам важливі артефакти побуту, матеріальної і духовної культури ІV-ІІІ ст. до н.е. Чому ми відтворили саме хату трипільців? Навіть не тому, що вона в два поверхи і дає всі підстави пишатися, що кілька тисяч років тому в Європі трипільцям не було рівних. Ми вирішили показати, що хата трипільців, крім архітектурного феномену, об’єднує в собі інформацію про господарство, побут, світосприйняття давніх землеробів", – зазначив історик, етнограф В’ячеслав Кушнір.

Він розповів, що стіни житла розписані орнаментом, який склався з мотивів малюнків на посуді з трипільських поселень Тимкове, Кирилівка, Олександрівка, поблизу Слобідки.

Читайте також: Одещина отримає новий незвичайний туроб'єкт

Зазначається, що етноекофестиваль "Кодима-фест" – це платформа для спілкування творчих людей, можливість дізнатися традиційну культуру Південного Поділля, сучасних музичних фольк-напрямків. Фестиваль організовується щорічно на свято Cвятої Трійці. У дні фестивалю відбулися концерти, екскурсії, дегустація традиційної кухні.

Фото: Південний кур'єр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-