У Тернополі археологи показали стародавні артефакти

У Тернополі археологи показали стародавні артефакти

Укрінформ
Давні артефакти, виявлені на Тернопільщині під час археологічних експедицій минулого року, виставили на огляд у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

"Таку виставку приурочили до сьогоднішнього Дня пам’яток історії та культури. По суті, показуємо тут усе, чим був для нас насичений минулий рік. А це, зокрема, результати археологічних досліджень літописного міста Данилів біля села Стіжок Шумського району, Тернопільського, Бережанського замків, території оборонного монастиря отців домініканців XVII ст. біля костелу св. Станіслава у Чорткові. Відвідувачі можуть побачити низку знайдених  там археологічних артефактів – побутових виробів, керамічних знарядь, решток тогочасної зброї", - зазначила Ягодинська.

За її словами, завдяки дослідницькій роботі в області за останній рік до Державного реєстру нерухомих пам’яток України включено 78 пам’яток археології, історії та монументального мистецтва. Електронна база об’єктів археології, історії та монументального мистецтва поповнена близько 3 тисячами фотографій.

Читайте також: Археологи не можуть розгадати символіку давньоруських писанок-календарів з Тернопільщини

Також на виставці показано проекти реконструкції Тернопільського замку й відновлення палацу графа Бадені у Коропці Монастириського району.

Вперше оприлюднено матеріали, виявлені в результаті розкопок і ексгумації жертв трагедії, що сталася восени 1942 року, коли нацисти розстріляли понад півсотні українських патріотів біля райцентру Чортків. Це - натільні медальйони із зображенням Матері Божої і написами церковнослов’янською мовою, залишки паперових сторінок молитовників, відзнака з тризубом, а також ґудзики, ложки, гільзи від патронів, гребінці, підошви взуття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-