На давніх Вінницьких мурах фінішувала перша черга реставрації

На давніх Вінницьких мурах фінішувала перша черга реставрації

Укрінформ
У Вінниці завершили першу чергу робіт з підсилення конструкції та реставрації найдавнішої в місті архітектурної пам’ятки національного значення «Башта та мур» - частини комплексу оборонних і монастирських споруд XVII століття «Мури».

Про це на апаратній нараді сказав директор департаменту будівництва, містобудування та архітектури Вінницької  ОДА Дмитро Романченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На сьогодні вже виконано комплекс заходів із реставрації та підсилення конструкцій пам’ятки архітектури національного значення «Башта та мур» за рахунок коштів обласного бюджету та міського бюджету м. Вінниці. На зазначені роботи було спрямовано 3,9 млн  гривень», - повідомив Романченко.

За його словами, наразі вже підсилено фундаменти «Мурів», зроблено стягування стін металевими тяжами та влаштовано підпірні конструкції (контрфорси). У зв’язку з наявністю додаткових робіт та коригуванням проекту, завершення всього комплексу протиаварійних та консерваційних робіт, які стартували 2017-го, заплановано цього року.

Читайте також: У Вінниці хочуть реконструювати стародавній замок

Як повідомили Укрінформу в Головному управлінні статистики у Вінницькій області, загалом  у 2017 році об’єм фінансування ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах охорони культурної спадщини за рахунок усіх джерел фінансування становив 62,5 млн грн, що у 2,7 рази більше, ніж 2016-го. Зокрема, фінансування з державного бюджету склало 42%, з місцевих – 44%, на спонсорську допомогу та інші джерела фінансування  припало 14%.

Вінницькі мури – це комплекс оборонних і монастирських споруд XVII століття. Складався з будівель та стін єзуїтського монастиря, єзуїтського костелу, колегіуму та конвікту (гуртожитки), а також домініканського монастиря і домініканського костелу.

На території Вінницької області зосереджено всі види та категорії пам’яток, які є об’єктами  національної та регіональної  політики. На  початок 2018 року на державному обліку перебувало 4330 пам’яток: 1739 – археології, 1897 – історії, 548 – містобудування та архітектури, 48 садово-паркового та ландшафтного мистецтва, 98 – монументального мистецтва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-