Унікальні столітні школи на Полтавщині визнано пам'ятками

Унікальні столітні школи на Полтавщині визнано пам'ятками

Фото
Укрінформ
Понад 30 виняткових шкіл у стилі українського архітектурного модерну, які більш ніж 100 років тому спроектував художник й архітектор Опанас Сластіон, занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України місцевого значення. 

Як повідомила ініціатор проекту "Школи Лохвицького земства" Ольга Герасим'юк на сторінці в Facebook, таке рішення ухвалила експертна рада Управління охорони культурної спадщини Міністерства культури України.

"Усі ці неймовірні столітні школи визнані пам’ятками культурної спадщини місцевого значення з рекомендацією надати статус національних", – написала Герасим'юк.

Упродовж 1910-1916 років на території Лохвицького повіту Полтавської губернії було збудовано понад 50 шкіл за 8 типовими проектами відомого архітектора Опанаса Сластіона. Зараз ті з них, що збереглися, розташовані переважно на території Полтавської області. До останнього часу більшість із цих унікальних споруд були занедбані. Їхнім порятунком опікується громадський рух "Школи Лохвицького земства". Комплекти облікової документації з кожного об’єкта виготовила Майстерня архітектора І. Бикова.

Читайте також: У столиці до кінця року запрацює інформбаза пам’яток культурної спадщини

У серпні 2016 року першим дев’яти школам було надано статус пам’яток місцевого значення.

Усі навчальні заклади побудовані в стилі українського модерну. Для нього характерні шестикутні вікна, цегляне оздоблення у формі полтавської мережки та вишивки з альбомів Олени Пчілки, імпозантні вежі зі шпилями, які видно здаля, та розкладні дерев’яні перегородки, що у разі потреби об’єднували класи між собою в одну велику залу.

Фото: @slastionschools

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-