Туристи мають шанс побачити відреконструйовану перлину Харківщини

Туристи мають шанс побачити відреконструйовану перлину Харківщини

Укрінформ
Сесія Харківської облради виділила гроші на розробку документації для реконструкції найбільш значимого туристичного об'єкта Харківщини - Шарівського палацового комплексу в Богодухівському районі, відомого як Шарівський замок.

Цей факт прокоментував журналістам директор департаменту містобудування та архітектури Харківської ОДА, головний архітектор області Михайло Рабінович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Приведення до ладу документації, на що виділено 1 млн 300 тис. грн - перший крок на шляху до реконструкції цього пам'ятника національного значення. Йдеться про науково-проектну документацію на попередні роботи в палацово-парковому комплексі "Садиба" в Шарівці та проектно- кошторисної документації на виконання першочергових протиаварійних робіт. Роботи можна буде розпочати одразу після затвердження потрібної документації з урахуванням норм Закону України "Про охорону культурної спадщини", - зазначив Рабінович.

За його словами, під час розробки документів фахівці проведуть необхідні інженерні, історичні, архітектурні дослідження пам'ятника архітектури: "Це означає, що буде проведено першочергові роботи, які дозволять зберегти замок до моменту реконструкції. Першочергового ремонту потребує покрівля замку та комунікації".

Читайте також: Палац графа Бадені на Тернопільщині планують оновити

"Для вирішення цього питання акумулюються кошти з трьох джерел: двох обласних програм - економічного і соціального розвитку Харківської області на 2018 рік - і спецкошти департаменту, загалом 3,2 млн грн", - додав посадовець.

За його словами, в новій документації буде позначено будівельні етапи реконструкції та визначено, скільки загалом потрібно коштів: "Після цього можна буде приступити до пошуку інших джерел фінансування та інвесторів. Очевидно, що вартість реконструкції буде значною".

Необхідну документацію планують підготувати вже в I кварталі 2018 року, щоб з початком будівельного сезону приступити до реставрації об'єктів палацово-паркового комплексу.

Як повідомляв раніше Укрінформ, селище Шарівка в Богодухівському районі Харківської області названо так за ім'ям його засновника - козацького осавула Шарого. Тут на початку XIX століття німецький барон Леопольд Кеніг побудував дворянську садибу, більше схожу на готичний замок, а також вулицю з будинків зі шпилями для прислуги, площу з ратушею, ферму, стайні, гаражі - все, як у Німеччині. Білосніжний двоповерховий замок видно на відстані: він розташований на узвишші й прикрашений двома вежами. На в'їзних воротах - кріпосні зубці. Поруч з воротами - будиночок охорони зі сторожовою вежею. Палац "дивиться" на ставок в мальовничій балці, оточеній липами, ніби милуючись своїм відображенням. Він ще затьмарює своїм блиском тераси і фонтани, альтанку і фазанник, що руйнуються від часу. До атракцій тут відноситься не тільки палац, але й Шарівський парк площею майже 40 гектарів. Півстоліття тому його було оголошено заповідним об'єктом республіканського значення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-