На Львівщині започаткували романтичний тур до мощей святого Валентина

На Львівщині започаткували романтичний тур до мощей святого Валентина

Укрінформ
Романтичний тур «За коханням до Самбора» створили на Львівщині. Альфою та омегою маршруту є храм Різдва Пресвятої Богородиці (1728 р.), де зберігаються мощі покровителя усіх закоханих – святого Валентина.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Українські історії кохання є не менш пристрасними та захопливими, ніж найзворушливіші світові легенди. Пам`ять про них живе у шедеврах архітектури, стіни яких зберігають секрети романтичних побачень та ніжних, як пелюстки троянд, поцілунків. До свята усіх закоханих, пропонуємо вам ознайомитися з однією з таких історій та відвідати місто Самбір, в якому зберігаються мощі святого Валентина», - зазначила начальник управління туризму та курортів Львівської ОДА Наталія Табака.

За її словами, тур передбачає відвідини палацу Фредрів-Шептицьких у с. Вишня Городоцького району. Тут цвіло кохання Софії Яблоновської та всесвітньо відомого письменника Олександра Фредра. Красуня Софія та молодий, проте вже відомий драматург Олександр Фредро закохалися, попри те, що жінка вже перебувала у шлюбі зі Станіславом Скарбеком, власником і фундатором львівського театру (сьогодні – драмтеатр імені Марії Заньковецької). Процес розлучення затягнувся на довгих 10 років, впродовж яких закохані оберігали свої почуття і, витримавши такий іспит долі, 1828 року змогли побратися.

Читайте також: Подорожувати Львівщиною туристам допоможе "Персональний гід"

Подружжя оселилося у с. Вишня, де у 1835 р. граф Фредро звів для своєї коханої Софії палац у стилі бароко. Своє щире кохання Софія та Олександр зберегли до глибокої старості, а донька подружжя стала матір'ю митрополита Андрея Шептицького.

Автори туру пропонують також відвідати собор Пресвятої Діви і всіх святих. У 1685 р. було закладено наріжний камінь під будівництво цього мурованого храму у стилі бароко, спорудження якого закінчилося 1728 року. В 1736 р. поруч із костелом збудовано дзвіницю. Однією із пам`яток храму є його каплиця-усипальниця родини Фредро. Саме тут зберігаються надгробки Олександра Фредра і його коханої дружини Софії Яблоновської, виготовлені з чорного мармуру в львівській майстерні Абеля Марії Пер’єра. У крипті під каплицею стоять п’ять саркофагів: кам’яний саркофаг коронного чесника Яна Собєського з гербом Яніна і чотири сучасні саркофаги з пісковика з прахом Олександра Фредра і членів його родини.

Читайте також: Музеями Львівщини відтепер можна прогулятися віртуально

І ось Самбір, церква Різдва Пресвятої Богородиці. Вона об`єднує дві великі реліквії: Самбірську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці, яку коронували 1928 року. На образі  можна побачити не прикрите одягом вухо Матінки Божої, тому усі прохання вірян до Богоматері обов'язково будуть почуті; та часточки мощей святого Валентина, покровителя закоханих, якого стратили 14 лютого 269 року за те, що попри заборону римського імператора Юлія Клавдія ІІ він продовжував таємно вінчати закоханих.

14 лютого мощі святого переносять з бічного престолу на центральний тетрапод до почитання. Вважається, що кожен, хто в щирій молитві звернеться до святого, впродовж року знайде чисте та єдине кохання, а одруженим святий Валентин дарує щасливий та міцний шлюб.

Читайте також: Львів започаткує нові туристичні маршрути

У Самборі туристам пропонують також піднятися на 40-метрову вежу Ратуші, зведеної у 1638–1668 рр. У 1885 р. вежу  прикрасив годинник, привезений з Праги за величезні на ті часи гроші – 1200 злотих. Він має циферблат на чотири сторони світу. Сьогодні  можна почути бій годинника та побачити його механізм.

Крім того, у міському сквері є лава для закоханих у формі серця.

Персональний гід Самбором пропонує ще декілька цікавих об’єктів, які варто відвідати у цьому старовинному місті.

А в Туристично-інформаційному центрі, що розташований у приміщенні міської Ратуші, в день Святого Валентина на щасливі закохані пари, які підтвердять глибину своїх почуттів поцілунком або романтичною оповідкою, чекають подарунки – небесні ліхтарики в формі серця, які пара зможе відпустити в небо, забажавши потаємне.

О 14.00  біля Ратуші відбудеться флешмоб: місцеві школярі сформують фігуру серця та випустять в небо голубів як символ миру та кохання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-