До найбільшої в Україні шопки започатковано спеціальні екскурсії

До найбільшої в Україні шопки започатковано спеціальні екскурсії

Фото
Укрінформ
Упродовж майже трьох тижнів - від Нового року до Водохреща - в Тернополі проводитимуть спеціальні екскурсії на оглядини найбільшої в Україні шопки, яка розташована в тутешньому храмі Святого Петра.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла директор тернопільської турфірми "Оксамит–КЛ" Лідія Королюк .

“В останні роки священики цієї церкви дуже оригінально оформлюють різдвяну шопку.  Подивитися на це справді різдвяне диво щороку приходять тисячі людей. Звичайно, такий витвір фантазії хочуть побачити й гості нашого міста, туристи. Тому в програму зимових мандрівок Західною Україною, Тернопільщиною, зокрема, ми додали й екскурсії для туристів у храм Святого Петра, де розташована найбільша в Україні шопка”, - зауважила Королюк.

Такі подорожі передбачають не тільки оглядини шопки,  але й зустрічі з її творцями, розповіді про біблійних персонажів, відображених у цій діорамі, фотосесії.

Ідея виготовлення такої експозиції виникла у тутешніх священиків на початку 1990-х років, після відвідин Ізраїлю, де вони вперше побачили шопку досить великих розмірів.

“І ось вирішили щось подібне відтворити у нашому храмі. Уже першого ж року ми переконалися, що людям це сподобалося, навіть приїжджали з інших міст, переказували один одному. По суті, для шопки ми виділили цілу стіну, де розташовано вівтар, навіть більше, цього року захопили ще й частини бічних стін. Хотіли, щоб кожен куточок шопки нагадав кожному, хто прийде сюди, про історію народження нашого Спасителя – Ісуса Христа", – сказав отець Пантелеймон.

Він підкреслює, що шопка має позачасовий характер – від раннього християнства до сучасності. 

Читайте також: Унікальні дерев’яні скульптури "Шопка крізь віки"

У центральній частині тут є ясла з новонародженим Ісусом, поруч із яким –  Йосип і Марія. Тут же – великі, мало не в людський зріст, постаті царів із дарами, фігури святих – Володимира та Ольги, святих Піо, Франциска, Антонія та Клари, митрополитів, інших відомих релігійних діячів. Характерно, що через систему складних механізмів, усі ці фігури – рухомі, що викликає масу емоцій в кожного, хто дивиться, як вони "оживають" на тлі різдвяних зимових краєвидів. Мелодії колядок, світломузика – все це створює особливу атмосферу Різдва та Новоріччя.

У велетенській шопці, що завширшки майже 50 м, а заввишки близько 30 м, цього року додали постаті монахів, які вшановують Різдво, фігури пекарів, шевця, коваля та Ноя із живністю на ковчегу. Тут багато різноманітних пташок та звірів, маленьких копій храмів, замків, людських осель. 

А усю цю складну конструкцію, яку ось уже 24 роки поспіль упродовж двох тижнів складають до 20 священнослужителів, створив один із них – отець Косьма Холик.  

Фото: Олег Снітовський/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-