«Археологічне вікно» у Рівному відкриє історію прадавнього поселення Європи

«Археологічне вікно» у Рівному відкриє історію прадавнього поселення Європи

Укрінформ
У Рівному планують провести реконструкцію підземелля садиби «На гірці» й створити туристичну атракцію світового рівня – найдревніший збережений і відреставрований об’єкт.

Про це повідомляє RvNews

«Минулий рік ознаменувався у Рівному великим історичним відкриттям – маємо підземелля, яке відносить місто до найдревніших поселень Європи. І маємо туристичний об’єкт, який з часом реконструюють. Зроблено обмірні роботи, проведено науково-технологічні дослідження матеріалів споруд та внесено рекомендації щодо відновлення старих цегляних конструкцій (вік кладки - щонайменше Х-ХІІ ст. н.е., схоже, дуже давньої монастирської будівлі)», – йдеться в публікації.

Передбачено поетапне проведення робіт. У першій черзі заплановано обкопування об’єкта, консерваційні, реставраційні роботи, створення захисного саркофагу та відкриття первинного доступу до підземних споруд через тимчасовий засклений тамбур (на наступному етапі він демонтується).

Створення ж повноцінного туристичного об’єкта передбачено другою-третьою чергою робіт, коли буде облаштовано постійний туристичний павільйон над підземеллями з умовами прийому туристів та невеликою фаховою експозицією.

Читайте також: Знахідка у підземеллях Рівного може перевернути історію міста

У результаті через так зване «археологічне вікно» рівняни й гості міста матимуть можливість пізнавати історію землі, на якій перебувають, візуально.

У такий спосіб Рівне зможе показати світу свою найдревнішу збережену та відреставровану археологічну пам’ятку – «родзинку» світового рівня.

Як переконані автори проекту, після виконання усіх трьох черг реконструкції туристичний об’єкт «На гірці» змінить погляд на історію міста, позитивно вплине на подальші науково-пошукові роботи в парку Шевченка й інших незабудованих місцях.

Все це, впевнені розробники, значно покращить туристичну привабливість Рівного та створить умови включення міста в нові маршрути європейських туристичних фірм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-