Унікальну селянську хату кінця ХІХ століття покажуть туристам на Харківщині

Унікальну селянську хату кінця ХІХ століття покажуть туристам на Харківщині

Укрінформ
У Писарівському етнографічному музеї просто неба "Українська слобода", що на Харківщині, реконструювали селянську хату кінця XIX століття.

Це єдина на Золочівщині історична пам’ятка, завдяки якій відвідувачі можуть дізнатися, як жили селяни в ту історичну добу, повідомляється на сайті Харківської облдержадміністрації.

"Реконструкцію хати вже завершено, залишилося лише встановити огорожу та водостоки. Зараз ми потроху переносимо експонати з будівлі корчми, хочу ще щось доробити – розписати піч, встановити лави. Думаю, що навесні будівля буде приймати відвідувачів", - зауважив директор музею Леонід Кобець.

Читайте також: Покинуті села й блакитна глина: на Полтавщині з’явився туристичний кластер

Він зазначив, що для розвитку тут зеленого туризму реконструкції також потребують будівлі корчми та комори. У першій, зокрема, планується облаштувати заклад громадського харчування, щоб відвідувачі могли скуштувати справжні українські страви.

Як повідомили в ОДА, роботи в музеї просто неба "Українська слобода" профінансували спільно коштом обласного бюджету та місцевої громади. Загалом на ремонт і реконструкцію було виділено майже 200 тис. грн. "Ремонтні роботи відбувалися у вересні - жовтні. Було посилено фундамент (металева стяжка), вставлено двері та вікна, укладено підлогу, утеплено стелю, побудовано піч, проведено інші внутрішні роботи", - розповів голова Золочівської РДА Ігор Гурін.

Читайте також: Популярність Харкова серед туристів зростає

Варто зазначити, що комплекс музею почав працювати 2008 року. Його експонати з’явилися в Писарівці в різний час. Так, комора й корчма завжди розміщувалися на цьому місці, а інші споруди було привезено. Наприклад, хату привезла в Малижине на Золочівщину родина селян із Мерчика в 1929 році. Потім у ній був дитячий садок та управління колгоспу, а вже потім її перевезли в Писарівку. Хату хотіли забрати в музей у Сковородинівку, але громада наполягла на тому, щоб споруда залишилася.

Наразі експозиція музею налічує понад півтисячі експонатів, серед яких - рушник середини XIX сторіччя та вишиванки. Їх збирали ентузіасти в Писарівці та сусідніх селах.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-