У реставрацію

У реставрацію "Чернігова стародавнього" щороку вкладають до 2 млн грн

Укрінформ
У реставрацію та ремонт пам'яток Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" щороку вкладається до 2 млн грн.

Про це під час відзначення 50-річного ювілею установи розповів її генеральний директор Юрій Соболь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щорічні капіталовкладення в ремонти та реставрацію об'єктів заповідника сягають 2 млн грн - з усіх джерел: державного бюджету, наших власних надходжень та бюджетів користувачів. І я пишаюся тим, що наші пам'ятки в нормальному стані. Не ідеальні, але всі вони доглядаються, опалюються, своєчасно реставруються і немає нічого, що б їм загрожувало", - сказав він.

За словами Соболя, нещодавно в заповіднику було відремонтовано Катерининську церкву та деякі приміщення Єлецького монастиря. Нині ж тривають роботи в колегіумі й на території Троїцького монастиря, де ремонтуються мури, Введенська трапезна церква та будівля духовного училища.

Читайте також: "Чернігів стародавній" відзначає свій 50-річний ювілей

Як розповів завідувач відділу наукових досліджень печер та пам'яток археології установи Володимир Руденок, заповідник також знайшов інвестора для відновлення і реставрації споруд Новоантонієвих печер - підземного комплексу, довжина якого, за попередніми оцінками, сягає 100 м.

За словами науковця, Новоантонієві печери - це такий же великий печерний комплекс, як і славнозвісні Антонієві. Розташований він на протилежному схилі яру, напроти Іллінської церкви. Одна з печер має давньоруське походження. Дослідження цього комплексу було здійснено ще на початку 90-х років, однак через фінансову скруту роботи з його відновлення розпочаті не були. І ось лише тепер справа зрушила з місця.

Профінансувати роботи зголосився керівник однієї з київських будівельних компаній. Для цього вже створено спеціальний фонд.

Як зазначалося, кількість відвідувачів заповідника в останні роки зростає на 5-10% щороку й на кінець 2017-го має сягнути 280 тис. осіб. У заповіднику постійно запроваджують нові форми роботи. Для молоді, зокрема, організовуються квести, вікторини, турніри, для представників різних вікових категорій проводяться лекції на історичну тематику.

Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній" було засновано 1967 року як філія "Софії Київської". На сьогодні це - один з головних туристичних об'єктів Чернігівщини. Цілісний майновий комплекс установи включає в себе 26 пам'яток архітектури національного значення, в т.ч. шість - домонгольського періоду, які фахівці вважають одними з найдавніших у Східній Європі, а також три споруди і два пам'ятники монументального мистецтва: гетьману Івану Мазепі та князю Ігорю Чернігівському.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-