У Поморянський замок вдихнуть нове життя

У Поморянський замок вдихнуть нове життя

Укрінформ
Відновлювальні роботи у Поморянському замку, що на Львівщині, розпочнуть вже цього року.

За інформацією порталу публічних закупівель Prozzoro, тендер на виведення пам'ятки архітектури з аварійного стану виграло підприємство "Центр комплекс" Львівської обласної асоціації інвалідів, яке взялося виконати роботи за 8 млн 249 тис. грн за очікуваної вартості у понад 10 млн. грн, повідомляє "Львівська газета".  

Першочергові протиаварійні роботи у замку повинні початися вже цьогоріч. На них вже було виділено 800 тис. грн з обласного бюджету і 100 тис. грн з районного бюджету Золочівщини.

"Ми проситимемо цього року ще 3 млн грн з державного бюджету. Ця сума потрібна на відновлення даху, частина якого завалилася. Торік у замку лише укріпили конструкції та розробили проектно-кошторисну документацію на виведення пам’ятки з аварійного стану. Лише після цього зможемо робити реставрацію та пристосування замку", – розповіла у коментарі виданню директор департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

Читайте також: На Львівщині туристів поведуть до бункера пропаганди УПА

Паралельно з порятунком замку у Львівській ОДА намагаються максимально його популяризувати. На шляху до пам’ятки вже встановили інформаційні таблички та вказівники, а в даний момент ремонтують дорогу.

Поморянський замок розташовано в селищі Поморяни Золочівського району за 27 км від районного центру. До XV ст. ця пам’ятка історії та архітектури належала родині Кердеїв, а потім маєток перейшов у власність Сігізмунда Сененського і був у руках його роду до 1620 року, коли ці землі придбала родина Собеських. Останніми власниками Поморянського замку були Потоцькі, які володіли будівлею до 1939 року. Після Другої світової війни у замкових будівлях містилися компартійні осередки та училище. Хоча у 1978 році і була проведена реставрація, однак після пожежі на початку 1980-х років замок стояв пусткою.

Фото: zamki-kreposti.livejournal.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-