На Буковині мандрівників проведуть стежками контрабандистів

На Буковині мандрівників проведуть стежками контрабандистів

Укрінформ
У Чернівецькій області створено новий туристичний маршрут «Стежками контрабандистів», який знайомить із давніми монастирями, палацами й дендропарками на кордоні з Румунією.

Про це заявив директор Чернівецького екскурсійного бюро Павло Колядинський, повідомляє «Молодий буковинець».

«У неділю, 9 липня, ми організовуємо перший такий туристичний тур, який охопить Красноїльськ, Сторожинець, село Будинець, урочище Солонець та інші маловідомі місцини. Назвали новий маршрут «Стежками контрабандистів». Досі сюди майже ніхто не їздив із туристичною метою. Але тут є дуже багато цікавого та пізнавального. Зокрема у Красноїльську, де проживають здебільшого румуни, є давні церкви, монастир Івана Сучавського. У Сторожинці – костел Святої Анни, друга на Буковині за красою ратуша, палац барона Оренштайна, чудовий дендропарк. В урочищі Солонець є басейни з унікальною мінеральною водою «Нафтуся», - розповів Колядинський.

За його словами, туристи повинні обов’язково мати з собою паспорт, бо подорож відбуватиметься в прикордонній з Румунією зоні.

Зазначається, що найоригінальнішою спорудою Старожинця – другого за величиною міста Буковини – є польський костел Святої Анни. Його високу готичну вежу з годинником видно з багатьох куточків міста. А дендропарк, який зможуть відвідати туристи, - пам’ятка природи державного значення. Його 1912 року створив колишній власник містечка, поміщик Оренштайн, на основі мішаного лісу навколо свого палацу.

Читайте також: Військовий об'єкт на горі Томнатик стане писанкою

Також мандрівники познайомляться з палацом кінця ХІХ століття в селі Буденець. Споруда нагадує про колишню велич польських поміщиків – господарів Будинця. За переказами місцевих, палац побудував пан Мікулі, за якого вийшла заміж донька землевласника Волчинського. Будівлю оточував великий дендропарк, від якого залишився лише невеличкий сквер із 300-літнім дубом. Палац Мікулі зберігся до наших часів майже в ідеальному стані та є однією з найоригінальніших пам’яток палацового мистецтва на Буковині. Нині тут розміщується школа з румунською мовою навчання.

У центрі села розташована пам’ятка архітектури – дерев’яна церква Святих архангелів Михаїла та Гавриїла. Вона була побудована протягом 1799-1803 років у типовому для Буковини «хатньому» стилі.

У Красноїльську ж туристи, зокрема, відвідають сучасну церкву Покрови, яка була освячена у 1991 році. Тут зберігається чудотворна ікона Божої Матері, яка сльозоточить.

Читайте також: Чернівецький костел покаже туристам поховання польських легіонерів

Ще одна точка екскурсійного маршруту – хутір Слатина, що простягнувся на два кілометри уздовж потоку Солонець. Тут 1995 року було закладено жіночий монастир.

На південній околиці Слатина розташовано унікальну криницю. Її глибина – 12 метрів, а концентрація солі настільки велика, що у воді навіть не тоне куряче яйце. Колись сюди за соляною водою приїжджали з усієї Буковини. Обмінювали її на гроші, шкіру, зерно, інші товари. Цікаво, що рівень води у криниці ніколи не знижувався.

Крім знайомства з різноманітними пам’ятками «Стежки контрабандистів» запропонують дегустацію овечої бринзи місцевого виробництва в урочищі Солонець.

Фото: ukrainaincognita.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-