На Хортиці відкрили для туристів святилище, старіше за Стоунхендж

На Хортиці відкрили для туристів святилище, старіше за Стоунхендж

Укрінформ
У четвер на острові Хортиця для туристів відкрили святилище, що датується IV-ІІІ тисячоліттям до н.е. Співробітники національного заповідника стверджують, що ця споруда з каміння була створена раніше, ніж всесвітньо відомий Стоунхендж.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, святилище на Хортиці, що представляє собою кілька кіл каменів з одним вищим каменем, знаходиться на території острова в районі балки Каракайка. Цей пам'ятник епохи бронзи було виявлено випадково кілька років тому співробітником заповідника Дмитром Никоненком і до сьогоднішнього дня він перебував у процесі музеєфікації.

За словами заввідділом Національного заповідника «Хортиця» Сергія Дударенка, що брав участь у відкритті нового об'єкта, на сьогодні на території острова Хортиця вченими відкритий цілий комплекс подібних святилищ.

«Воно старше, ніж Стоунхендж. В цілому комплекс цих святилищ - це елемент арійського сакрального простору. Такі святилища виявлені і в Корнуеллі у Великій Британії, і в Бретані у Франції, і на Кольському півострові. Концентрація подібних святилищ на острові Хортиця дає можливість говорити про те, що Хортиця могла бути сакральним центром, якщо можна так сказати - «Меккою епохи бронзи», - констатував Дударенко.

Згідно з офіційними даними Національного заповідника «Хортиця», на сьогодні найбільш цікавими з уже досліджених об'єктів-святилищ Хортиці є святилище-обсерваторія на висоті Брагарня, культовий комплекс близько балки Велика Молодняга, «Чорний камінь», що зберігається в Музеї історії запорізького козацтва і комплекс «Скіфський стан», що представляє собою кургани і збори кам'яних виробів - лапідарій.

Фото: hortica.zp.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-