Кабмін затвердив вимоги до організаторів турпоїздок в Антарктику

Кабмін затвердив вимоги до організаторів турпоїздок в Антарктику

Укрінформ
Організатори туристичних поїздок в Антарктику повинні як слід оформлювати страхування та забезпечувати відшкодування будь-яких витрат на пошуково-рятувальні роботи, медичну допомогу й евакуацію. 

Це передбачено одним із заходів, схвалених на консультативних нарадах Договору про Антарктику, які затвердив Кабінет міністрів України, інформує Міністерство освіти і науки.

Таким чином, як наголошується в повідомленні, Україна виконала свої міжнародні зобов'язання як одна з 29 консультативних сторін Договору про Антарктику. Загалом затверджено три заходи: щодо страхування та планування дій у надзвичайних ситуаціях під час здійснення туристичної та іншої неурядової діяльності, матеріальної відповідальності в разі надзвичайних екологічних ситуацій, а також висадки людей на берег із пасажирських суден.

Перший захід, окрім страхування та відшкодування витрат, передбачає також, що організатори ще до початку діяльності в Антарктиці повинні підготувати плани дій на випадок надзвичайних ситуацій і вжити достатньо заходів для гарантування безпеки людей. Вони не повинні передбачати допомогу з боку інших організаторів або національних програм без їхньої однозначної письмової згоди.

Іншим заходом встановлюється матеріальна відповідальність у разі надзвичайних екологічних ситуацій в Антарктиці, пов'язаних зі здійсненням наукових досліджень, туристичних мандрівок, а також будь-якою іншою урядовою і неурядовою діяльністю, зокрема, допоміжною логістикою.

Так, якщо організатор діяльності - він може бути як державним, так і недержавним - не зробив негайних і ефективних дій у відповідь на спричинену ним надзвичайну екологічну ситуацію, він повинен буде сплатити вартість таких дій.

"Приміром, якщо така подія трапиться із судном місткістю не більше 2000 т, то організатор має сплатити у спеціальний фонд 1 млн спеціальних прав запозичення (понад 1 млн 370 тис. доларів). Тому окремим пунктом передбачено необхідність кожного організатора мати страхування або інше фінансове забезпечення, наприклад, гарантію банку, що покриває їхню відповідальність", - пояснили в МОН, додавши, що кошти йтимуть або країнам, які виконали замість винуватця необхідні дії, або в спеціальний фонд.

Відповідно до третього заходу, потрібно утримуватися від висадки людей на берег з суден, на борту яких перебуває понад 500 пасажирів. Стосовно ж суден з меншою кількістю пасажирів, то в місцях висадки на берег має бути не більше одного такого плавзасобу, а на самому березі повинно перебувати не більше 100 осіб.

Фото: Photoshot/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-