Українські полярники відзначили Мідвінтер купанням у крижаній воді

Українські полярники відзначили Мідвінтер купанням у крижаній воді

Укрінформ
Учасники експедиції зі станції «Академік Вернадський» та дослідники Антарктиди з усього світу святкують сьогодні «Середину зими» – Мідвінтер. Обов'язковим елементом святкування для українських полярників стало «хрещення» у крижаній воді. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

"На станції «Академік Вернадський» обов’язковим елементом святкування стало «хрещення» у крижаній воді, після якого кожен новачок отримує відповідне посвідчення і право називатися справжнім полярником. 

Крім того, до свята проводять спортивні змагання – шахи, дартс, більярд, футбол, біатлон, перетягування канатів та ін. Починатися вони можуть заздалегідь, але фінал зазвичай припадає на Мідвінтер. 

Зимівники також роблять тематичні фігури зі снігу, готують музичні номери або міні-спектаклі", - йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що в складних умовах щоденної роботи такі свята – важлива складова дозвілля полярників. Це дає можливість знизити психологічну напругу та згуртувати дослідників. 

Однією з найголовніших традицій цього дня є й обмін привітаннями. Полярники з різних країн вітають одне одного з «Серединою зими», бажають успішних досліджень та легкого шляху додому. Останніми роками українські зимівники обов’язково надсилають на «велику землю» групове вітальне фото з державними символами, написами, тематичними малюнками. 

Зі святом членів 22-ї антарктичної експедиції привітала й міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона подякувала учасникам українських експедицій за нелегку роботу та відзначила, що держава високо цінує їхній внесок у розвиток української науки та міжнародної наукової співпраці. 

 21 червня - один з найважливіших днів для полярників, це свято відзначають вже понад 100 років. 

Проведення наукових досліджень в Антарктиді —  головне призначення української антарктичної станції "Академік Вернадський", розташованої на острові Галіндез, архіпелагу Аргентинські острови. 

На початку квітня ц.р. 12 українських вчених-дослідників, серед яких — геологи, геофізики, біологи, медики та інженери, вирушили на експедицію до Антарктики, де замінили попередню команду, яка провела там цілий рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-