Стародавній палац під Вінницею прийняв відвідувачів після реконструкції

Стародавній палац під Вінницею прийняв відвідувачів після реконструкції

Фото
Укрінформ
У смт Вороновиця на Вінниччині відкрили оновлений палац Грохольських-Можайських.

Пам’ятку національного значення 18 ст. було відреставровано в межах проекту Вінницької районної ради «Туризм – запорука динамічного соціально-економічного розвитку сільських громад», що фінансується Європейським Союзом, повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

«Ставлення до духовної, історичної, культурної спадщини в багатьох випадках визначає майбутнє кожної нації. Завдяки підтримці наших друзів, партнерів, небайдужих громадян ми маємо можливість сьогодні бачити оновлений, чудовий Палац», - зауважив заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк.

У палаці Грохольських-Можайських, за інформацією порталу Vezha.vn.ua, відновили не лише колони і центральний вхід, але й усю ліпнину під дахом: тут знову з’явилися черепи биків, які символізували міцність роду Грохольських, а також в’язки фруктів та овочів – як символи заможності.

Усередині будівлі функціонує Музей історії авіації та космонавтики. В камерних залах палацу, де раніше князі й графи приймали почесних гостей і слухали музику, представлено моделі літаків та космічних апаратів: від найперших до сучасних, а також опудала птахів. Усе це розміщено між старовинними декоративними колонами, зробленими 240 років тому з очерету.

У межах реалізації багатоцільового проекту з відродження туристичної зони Вінницького району, крім ремонтно-реставраційних робіт зовнішньої частини палацу, також було відремонтовано Жабелівський музей історії села, створено інформаційний центр розвитку туризму.

Палац Грохольських-Можайських побудовано в стилі раннього класицизму в 1770-1777 роках. Прийоми будівництва запозичено з італійської архітектурної епохи Палладіо - палаци з легко вигнутими боковими крилами. Останнім власником вороновицького маєтку із польських магнатів Грохольських був Адольф Грохольський, який виїхав у Австрію.

Із 1869 року управляти маєтком почав капітан І рангу Олександр Можайський. Тут він виконав роботу, що передувала побудові повітроплавального снаряду: проводив досліди з птахами, вивчаючи умови горизонтального польоту, моделював велетенські повітряні змії. Саме проживаючи у Вороновиці, Можайський виготовив свою першу модель.

Фото: Вінницька ОДА, vezha.vn.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-