В ArtHub розповіли про найменший в Україні музей просто неба

В ArtHub розповіли про найменший в Україні музей просто неба

Укрінформ
В ArtHub Укрінформу розповіли про найменший за територією й один з найстаріших за віком український скансен - Закарпатський музей архітектури та побуту.

Заклад під час "Дня різноманіття українських регіональних культур" презентував його директор Василь Коцан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наш скансен є найменшим в Україні за площею - він займає всього 1,9 га. Зате він компактний, і за академічну годину, яка відведена на оглядову екскурсію, можна пройти все "Закарпаття в мініатюрі", побачити, яким був наш край наприкінці 18-го - початку 20 століття", - зазначив Коцан.

Він розповів, що ідея створення скансену в Україні виникла в 60-х роках 20 сторіччя, і в Ужгороді такий музей з'явився одним із перших. Формування музейної експозиції розпочалося в 1965 році, а 27 червня 1970 року музей було відкрито. В ньому зібрані житлові, господарські, громадські (зокрема, церква 18-го століття, школа, корчма) та технічні (сукновальня, водяний млин, кузня) споруди. В експозиції представлені текстильні та гончарні вироби - як традиційні, так і авторські.

Коцан підкреслив, що музей не є лише скарбницею для зберігання пам'яток минулого, він живий. Тут регулярно проходять фестивалі. Наприклад, вже сьомий рік поспіль колективи з різних куточків Закарпаття збираються на колядницький фестиваль "Коляди в старому селі". Для дітей проходить "Веселковий передзвін", який за три роки з місцевого став всеукраїнським, а потім і міжнародним.

Скансен бере участь в Європейській ночі музеїв. Цьогоріч готується цікава програма.

"Хто буде в Ужгороді - щиро запрошуємо відвідати. В ужгородському скансені лунатимуть народні пісні, будуть розучуватись народні танці різних етнічних груп Закарпаття, ворожитимуть закарпатські босоркані (відьми. - Ред.), сучасні гурти співатимуть народні мелодії", - розповів директор музею.

Також в музеї проходять дні угорської, словацької, румунської культури, відзначаються дати народного календаря, наприклад, Стрітення або свято першої борозни, проводяться майстер-класи з писанкарства, ткацтва, гончарства, виготовлення традиційних іграшок тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-