Порада туристу: Книги про подорожі

Порада туристу: Книги про подорожі

Оновлено
Укрінформ
Укрінформ склав, можливо, найдовший список книг, пов'язаних з пригодами, дорогою, пам'ятками і з усім тим, що буде цікаво туристу.

Книги про подорожі можуть не тільки зайняти дозвілля, але й розвіяти багато сумнівів і допоможуть набратися сміливості зробити перший крок. Це прекрасна можливість помандрувати чужими очима, не встаючи з дивана або шезлонга, або ж підготувати себе до чогось під час тривалого перельоту або поїздки.

Відразу зазначимо, що вибір виявився дуже великим. Тому ми розділили список на чотири частини: «Книги про подорожі», «Книги про подорожі та їх екранізації», «Книги про подорожі по воді», «Книги однієї країни». Ми впевнені, що тут кожен знайде для себе щось цікаве і нове. Готуйтеся, подорож буде довгою...

«Мистецтво подорожувати» — Ален де Боттон.

«Усім нам знайоме це відчуття: подорож, що здійснюється насправді виявляється зовсім не такою, якою ми її собі уявляли».

У першу чергу важливо відзначити, що це дуже мудра і пізнавальна книга. Її точно не можна назвати художньою, це скоріше філософська книга. У ній описані різні психологічні процеси, які відбуваються з нами під час подорожей, що заважає нам побачити справжню красу і як різного роду подорожі можуть вплинути на нас самих. Більшість відомостей були зроблені на основі відкриттів різних відомих мандрівників і особистого досвіду автора. Більш того, ви знайдете тут багато цікавих фактів про таких визначних людей, як Шарль Бодлер, Гюстав Флобер, Олександр фон Гумбольдт, Вільям Вордсворт, Вінсент Ван Гог і багатьох інших, а також їх погляди на подорожі й навколишній світ.

З одного боку книга може здатися нудною та надто «зарозумілою» в описах і роздумах, в деяких моментах книга складна для сприйняття, а в деяких – просто не помічаєш, як швидко пролетів час і скільки нового ти дізнався.

«У пошуках себе. Історія людини, що обійшла землю пішки» — Жан Беліво

Канадець Жан Беліво вибрав найстаромодніший спосіб подорожі — обійти планету пішки. Безумовно, складно вмістити в 300 сторінок враження, накопичені за 11 років шляху, тому деякі країни Беліво описує мигцем. Він покинув будинок на початку 2000-х, залишивши сім'ю, яка з розумінням поставилася до його рішення. Усі 11 років він йшов від своїх близьких і одночасно йшов до них. Головний посил книги: мета будь-якого мандрівника – повернутися туди, де тебе люблять і чекають. Автор описує не тільки те, що бачить, але також ділиться своїми роздумами з приводу життя і соціальної системи.

«Помилки в путівнику» – Михайло Айзенберг

"Подорож частково повертає людину в "первісний стан": він оточений речами, що не мають назв"

«Чому не можна жити як люди?» Михайло Айзенберг задається цим питанням у Відні, спостерігаючи в кафе невеличку сценку з життя літніх австрійців. Мабуть, щоб знайти відповідь, треба спочатку зрозуміти, що значить «жити як люди» і як таке життя відрізняється від нашого. Айзенберг намагається збагнути поетику і архітектоніку кожного міста: «Перебування у Римі ставить твоєму зору такі завдання, які хотілося б вирішувати все життя» або «Природа Ізраїлю ніби не зовсім природна: у неї дуже осмислений вираз. Вона схожа на якесь повідомлення». Міські визначні пам'ятки, культурні події, жителі, транспорт, їжа — все це підказки, які допомагають розгадати місто, дістатися до його суті і, як наслідок, трохи краще пізнати самого себе.

«1000 місць, які варто побачити, перш ніж помреш» – Патрісія Шультц

Це, справді, значний список найпрекрасніших райських куточків на нашій планеті. Священні руїни, заповідники, найкращі готелі, села на пагорбах, закусочні, замки, фестивалі, рифи, собори, загублені острова, оперні театри, музеї - у цій книзі ви знайдете все! Хоча і після виходу у світ цієї праці пройшло вже близько 8 років, і багато що змінилося, все ж тут можна знайти величезну кількість цікавих місць, про які ви могли навіть і не чути. Ця книга – чудовий привід запланувати подорож.

Відзначимо, що подібних книг не мало. Але ця - одна з найбільш великих.

«Загублений континент» і «Подорожі по Європі» – Білл Брайсон

Брайсон відомий своїми гумористичними книгами про подорожі. «Загублений континент» оповідає вам про юнацькі пригоди автора на батьківському «Шевроле». А в «Подорожах по Європі», ви дізнаєтеся ту саму загадкову, містичну і відверту частину континенту. Брайсон розповість, як безкоштовно потрапити в Лувр, як паркуватися на тісних вулицях Риму, як пообідати за півціни в ресторанчиках Іспанії. Він навчить вас багатьом хитрощів професійного мандрівника, для якого не існує заборон.

«Навколо світу за 280$» — Валерій Шанін

Шанін один з найзавзятіших мандрівників. Він здійснив три навколосвітні подорожі: без грошей, за обмежений час і без віз. З 1999 по 2002 він здійснив подорож навколо світу автостопом. За 1080 днів і 280$ проїхав через Монголію, Китай, Лаос, Таїланд, Малайзію, Сінгапур, Індонезію, Східний Тимор, Австралію, Нову Зеландію, Аргентину, Чилі, Перу, Еквадор, звідки на попутному банановозі повернувся в Росію. Як йому це вдалося, він детально описує в своїй книзі. До речі весь перший тираж був повністю розпроданий усього за кілька місяців після його випуску.

Також у автора є окремий проект "Світ без віз" і книга-посібник "Як подорожувати".

«На всі чотири сторони» і «Досвід подорожей» – Адріан Антоні Гілл

«Світ такий різноманітний і непередбачуваний, що він завжди збиває з пантелику»

«На всі чотири сторони» - це збірка подорожніх нотаток очима А. А. Гілла – британського журналіста і критика. Автору вдається помітити в будь-якій країні те, що давно вислизало від уваги втомлених або надміру захоплених мандрівників. Ви побачите абсолютно нову Японію і Африку, Америку і Кубу, Індію та Шотландію. І, можливо, захочете поїхати туди, щоб упевнитися, що все саме так, як описує місцями саркастичний, а місцями дуже доброзичливий Гілл.

«Досвід подорожей» —  продовження його першої попередньої книги. На цей раз автор з читачами відвідають Алжир, Арктику, Копенгаген, Індію, Албанію, Гаїті, Ісландію, Мадагаскар, Мальдіви, Нью-Йорк, Сицилію, Стокгольм і узбережжя Дунаю. Однак у книзі є невеликий сюрприз — окрім розповідей про подорожі Адріан Гілл розродився серією есе про батьківство, життя і взаємовідносини різних культур і країн.

У книзі немає банальних туристичних порад і рекомендацій, які легко знайти в інтернеті. Але зате через сторінки відчувається пульс цивілізації — постарайтеся відчути його, і цілий світ опиниться у ваших руках.

«Увесь світ. Записки велосипедиста» – Девід Бірн

Об'їздивши без перебільшення весь світ, музикант, володар Оскара і Греммі, переконався, що краще всього спостерігати життя різних міст з сідла «двоколісного коня»: така точка огляду — швидша, ніж при ходьбі, і трохи вища пішоходів — дозволить розглянути міський пейзаж у деталях, недоступних пасажирам автомобілів або потягів, що женуться стрімко. Велосипед хороший ще й тим, що залишає час на роздуми — і Девід Бірн ділиться з читачем своїми думками про найрізноманітніші речі: політику, музику, архітектуру, історію та особливості національного характеру. Почав він свою подорож з рідної Америки, йому з легкістю вдається описати та порівняти минулу й сучасну Країну Свободи.

Девід Бірн на велосипеді

«Бродяги Дхарми» – Джек Керуак

Сюжетна лінія роману «Бродяги Дхарми» багато в чому є автобіографією самого автора. У 1954 році тридцятидворічний Керуак відкриває для себе буддизм і стає на шлях просвітління, що знаходить значне відображення в подальшій творчості письменника. У романі «Бродяги Дхарми» Керуак досліджує свої життєві ідеали та стосунки з людьми. Прагнення до здобуття свого «саторі» і прихильність головного героя до буддизму ясно описується протягом усієї сюжетної лінії роману. Крім релігії, в книзі зачіпаються такі теми, як альпінізм, велосипедний спорт, подорож автостопом, самогубство, оргії та інші. В оригінальній манері описується західний контингент з його повсякденним життям. Герої твору багато в чому були натхненні образами рідних і друзів Керуака, але всі імена автор вирішив замінити. У романі Керуак постає в образі одного з «Бродяг Дхарми» Рея Сміта.

«Смак листя коки» – Карін Мюллер

«Підручники з історії брешуть: імперія інків ніколи не була завойована, вона живе і процвітає»

Знадобилося цілих 12 років, щоб задумана Карін Мюллер подорож у серце могутньої стародавньої імперії інків стала реальністю – вона пройшла три тисячі миль по Латинській Америці. Героїня дізнається легенди інків, зачаївшися серед малюнків на майстерно витесаних плитах руїн Куско і в глибинах зіниць сучасних індіанців отавало, і розкаже про них читачеві...

«Рік весни. Навколосвітня подорож довжиною в рік» – В'ячеслав Красько

Досвідчений 35-річний топ-менеджер, який досяг стійкого положення в суспільстві і фінансової незалежності, начебто має все, чого хотілося. Але одного разу він виявляє, що йому не вистачає радості, свободи, спонтанності, щирості почуттів. Під привабливою упаковкою непомітно зникла справжня краса і сутність життя. І він вирішив відправитися її шукати. Кинув сім'ю, поміняв квартиру, розлучився з коханою дівчиною, залишив роботу. Усією своєю книгою автор каже: так, я це зміг, ось подивіться, як це було. І ви теж зможете, якщо усвідомлюєте, що всередині вас назріла необхідність змін. В'ячеслав купує квиток в один кінець і, взявши з собою рюкзак з найнеобхіднішим, на цілий рік вирушає в кругосвітню подорож. Він починає її навесні, у час змін та час відновлення...

«Книга про різноманітність світу» – Марко Поло

Найстаріша книга. З неї багато європейці вперше дізналися про країни Сходу, їх природні багатства і технічні досягнення — паперових грошах, друкованої дошці, сагову пальму, компас та векселі, а також про кам'яному вугіллі, місцезнаходження жаданих прянощів. «Книга про різноманітність світу» стала настільною для багатьох видатних мандрівників епохи Великих географічних відкриттів, у тому числі для Христофора Колумба. У книзі описуються подорожі автора по Азії і Африці, що були зроблені в період між 1276 і 1291 роками. Ці записи були зроблені співкамерників генуезької в'язниці Рустікелло з Пізи зі слів Марко Поло.

Про подорожі Марко Поло так само були написані книги і зняті фільми.

«Наука подорожувати. Як знайти пригоди» і «Далекі країни» – Вадим Должанський

Якщо ви любите жити вільно і незалежно і якщо думка про ночівлю в наметі не вводить вас у шок, — книга Вадима Довжанського для вас. Поет, журналіст, мандрівник, учасник численних експедицій, автор об'їздив півсвіту, побувавши навіть у найекзотичніших країнах. Його книги — це докладні путівники, прочитавши які ви відкриєте для себе багато цікавих фактів, отримаєте корисну інформацію про те, як правильно літати на літаках, як, що і коли їсти, як себе захищати, як подорожувати автостопом, займатися дайвінгом, а також про особливості подорожей у тропіках або в Антарктиді.

«Історія ілюзій. Легендарні місця, землі та країни» – Умберто Еко

На цей раз об'єктом дослідження стали місця, землі та країни, з якими пов'язані всякого роду утопії, ілюзії та легенди. Тут і Атлантида, і Шамбала; біблійні землі: Земний Рай і країна цариці Савської; реально існуючі сьогодні та оточені безліччю міфів: фортеця Аламут, де витає тінь легендарних асасинів; є абатство Гластонбері, нерозривно пов'язане тепер з міфом про Грааль; є й знаменита паризька церква Сен-Сюльпіс, до якої після "Коду да Вінчі" Дена Брауна стікаються натовпи любителів таємниць. Усі ці місця об'єднані одним: люди вірили в їх існування завжди, а часом продовжують вірити і сьогодні. Історію таких ілюзій і досліджує Умберто Еко, а розповідь його, як завжди, доповнюють літературна антологія та безліч ілюстрацій.

«Берлін — Москва» – Вольфганг Бюшер

Німецький журналіст йде пішки з Берліна до Москви через Польщу та Білорусь — тим шляхом, яким ішов у 1941 році його дід. Міста, містечка, села, дороги, провінційні кафе та готелі, ночівлі в покинутих селах, люди і їх історії, в які вплетені спогади про війну, — попутно з журналістського репортажу народжується справжня література.

«Нью-Йорк» і «Лондон» – Едвард Резерфорд

Цим двом найвпливовішим мегаполісам присвячувалася не одна книга. Варто тільки вбити в пошуковик назви цих міст і вам буде запропоновано десятки, а то і сотні книг, серед яких, до речі, є і українських авторів. «Нью-Йорк» і «Лондон» Резерфорда стали світовими бестеллерами.

«Нью-Йорк» - захоплююча розповідь про індіанські племена, які жили на території, де голландці почнуть будувати місто, яке стане згодом однєю з фінансових столиць світу. Захоплююча історія кількох сімей, що жили в цьому місті протягом кількох століть. Перші поселенці, учасники Війни за незалежність, Громадянської війни, африканські раби, жінки з вищого суспільства, будівники хмарочосів та італійські мафіозі... У романі чудово поєднуються романтика, сімейні драми та особисті перемоги, у ньому блискуче відображені пошук свободи і процвітання в самому серці Америки.

«Лондон» - розповідь про людей, які жили в місті від часів стародавніх кельтських племен до наших днів. Тут також розповідається про різні сім'ї та їх покоління, чиї долі переплелися в цьому місті: легіонерів Юлія Цезаря, вторгнення на острів два тисячоліття тому, лицарів-хрестоносців, які відправлялися відвойовувати Святу землю, свідків бурхливого сімейного життя Генріха VIII, учасників будівлі театру «Глобус», де грали п'єси Шекспіра, свідків індустріальної революції нашого часу.

Також у автора є книги про Париж, Дублін та інші.

«Геній місця» – Петро Вайль

Книга подорожей по світу не наодинці, а разом з генієм літератури або мистецтва. Наприклад, побачити Лондон очима сера Артура Конан Дойла, а Париж – очима творця трьох мушкетерів Дюма! Про Стамбул в одне вухо нашепче Байрон, в інше – Бродський. Мадрид відкриє Веласкес, а Нью-Йорк – О. Генрі. І це ж ще не все! Принагідно автор поводить читача по ринках, після чого стає зрозуміло: не тільки генії своєю творчістю об'єднують різні країни і міста, але і гастрономічні задоволення.

Петро Вайль також написав й інші книги про подорожі («Карта Батьківщини», «Вірші про мене», «Слово в дорозі», «Свобода — точка відліку»), серед них є і у співавторстві з письменником Олександром Генісом.

«Нічний потяг до Інсбрука» – Деніз Вудз

Художня книга, в якій йдеться розповідь про випадкову зустріч Річарда і Френсіс у поїзді, який прмує в Інсбрук. Випадково. Але ж вони їхали в подорож по пустелі Судану. Разом! Для обох несподіване розлучення по дорозі було шоком. Обидва впевнені, що в ньому винен інший. Обидва пережили таке, що спогадів тепер – на два життя вистачило б. Обидва впевнені, що інший бреше. Тут є і екзотика, і головоломка... І життя, і сльози, і любов.

У Деніз Вудз є ще кілька книг, які пов'язані з подорожами, але на даний момент вони не перекладені.

«Мої подорожі» та «Мої подорожі. Наступні десять років» – Федір Конюхов

Це, мабуть, найвідоміший мандрівник у Росії. Свою першу експедицію Конюхов здійснив у 15 років — перетнув Азовське море на весловому човні. У своїй книзі автор розповість про перші подорожі (з 1981 по 1994 рік) в горах Чукотки, про окремий похід на Північний полюс, про підйом на Еверест, про перших навколосвітніх плаваннях на яхтах «Караана» і «Формоза» і про небезпеки, що підстерігають людину, яка кинула виклик стихіям. У свої подорожі Федір Конюхов завжди бере зошит, ручку для щоденникових записів і олівець, щоб малювати картини. Докладні записи містять історію його подорожей і думок. Часто вони нагадують захоплюючий роман.

А «...Наступні десять років» розповість про перший в Росії одиночний похід до Південного полюса, сходження на найвищу точку Антарктиди та інших дивовижних подорожі. Кожен раз Федір обирає маршрути на межі, а іноді і за межею, можливого і кожен раз обіцяє собі, що це в останній раз, але замість цього кидає собі нові й нові виклики.

Крім цих двох книг про подорожі у автора є ще сім.

«Скрізь як вдома. Як ми продали житло, змінили своє життя і побачили світ» – Лінн і Тім Мартін

У віці за 60 подружжя Лінн і Тім Мартін стали кочовиками. Вони запевняють, що це найбільш відповідний для їх віку стиль життя. Ця книга — не тільки надихаючі мемуари про подорожі авторів по всьому світу — від Португалії і Мексики до Ірландії і Туреччини. Це ще один доказ: немає нічого неможливого. Якщо ви мрієте про життя за кордоном або хочете подорожувати більше, пожити кочівником і побачити світ, але з якихось причин боїтеся чи не можете виконати свою мрію — це книга для вас.

«Валізний настрій. Правила самостійних подорожей» – Дар'я Сиротіна

Це книга про те, як зробити самостійну подорож змістовною і цікавою. Вона розповідає про всі етапи підготовки поїздки будь-якої тривалості. Як знайти ідею подорожі і придумати цікавий маршрут, як оформити візу і придбати квитки, як обрати готель або апартаменти, що відповідають саме вашим інтересам, як зібрати валізу, в якій не буде зайвого і залишиться місце для подарунків і покупок, як вибрати ресторан за кордоном і чим можна зайнятися в поїздці, крім пляжу і ходіння на екскурсії з гідом.

Крім того, Дарина веде свої блоги про подорожі і пише подорожні нариси для видань, які знаходяться у відкритому доступі в Інтернеті.

«Найбільший дурень під сонцем» – Крістоф Рехаге

25-річний німець Крістоф Рехаге навчався в Пекіні і мріяв про пригоди. У той день, коли він усвідомив, що життя рухається не в тому напрямку, якому йому хотілося б, він відправився у путьх. Його метою було дійти з Пекіна в рідне місто в Німеччині пішки за два роки.

По дорозі він зустрів справжніх друзів, свого Вчителя і кохану, стер кілька пар черевиків, подолав пустелю Гобі і суворі гірські перевали. У цій книзі ви знайдете не тільки цікаві історії, а так само побачите фотознімки зроблені автором.

Крістов активно вів свій тревел-влог на YouTube.

«Космополіт. Географічні фантазії» – Олександр Геніс

«Подорож — досвід самопізнання, фізичне переміщення з духовними наслідками. Вмонтувавши себе в пейзаж, автор його назавжди змінює»

«Космополіт» — краща подорожня проза А. Геніса, зібрана ним в один том. Це не просто подорожні нотатки. Це роздуми під час подорожі — про життя, суспільство, природу. Знаходячись у магічній зоні між нарисом і сновидінням, історією і географією, екзотикою і побутом, поезією і філософією, ці опуси допомагають всюди бути вдома. Але космополіт для Геніса — не стільки громадянин світу, скільки квартирант Вавилонської вежі і абонент Олександрійської бібліотеки.

Також у Геніса є такі книги про подорожі, як "Квиток в Китай", "Пейзажі", "Мандрівник" та інші.

«Все, що я знаю про Париж» – Жанна Агалакова

Хтось сказав, що тільки в Парижі можна страждати, але не бути нещасним? Жанна Агалакова дуже тонко, з неймовірним шармом розповідає про найпрекрасніше місто світу. Уявіть, що десь тихо грає акордеон, пахне смаженими каштанами, і почніть читати найвитонченішу книгу про Париж...

«Рома їде» – Роман Свєчніков

Цю книгу складно забути або переплутати з іншою. Уявіть, що вам 20, ви – майбутній інженер, типовий студент мінського університету, який спить по 12 годин на добу, тому що кожний новий день ще більш марний, ніж попередній. І раптом знаходите вихід з темряви дурної безвиході – наважуєтеся поїхати автостопом у навколосвітню подорож. Рома діяв холодно і рішуче, ніби брав інтеграл: зібрав похідний рюкзак, узяв намет, комп, пару сотень доларів і паспорт. І почалося у хлопчика зовсім інше життя: якщо на заправці раптом є безкоштовний Wi-Fi і вода з пожежного брандспойта, то вона вдалася.

Калейдоскоп вражень видає неймовірні малюнки співпадінь, зустрічей і розлук: чарівна Грузія, яскрава Вірменія, став майже рідним білорусу Іран — тут він побуває в руках у таємної поліції... Зовсім по-діккенівськи в Баку Рома випадково зустрічає пару іранців, з якими познайомився в Грузії.

Рома біля знаменитого автобуса Джона Кракауера, Аляска.

За час своєї подорожі хлопець дорослішає, шукає (і періодично знаходить) рідних по духу людей, спить під відкритим небом, доїдає за ким-небудь в «Макдональдсах», не миється тижнями, періодично просить милостиню, перебігає через кордони і жваво підробляє документи. Він відмінно проводить час на Алтаї в чудовому будинку, зібраному з набитих землею картопляних мішків, перетинає Монголію, закохується, влаштовує мотогонки по Китаю і сплав по лаоським порогам, проїжджає на авто до Аляски, не маючи грошей на бензин...

Також на YouTube можна подивитися його невеликі тревел-влоги.

«Мої випадкові країни» – Катерина Рождественська

Нотатки і спогади дочки Роберта Рождественського про подорожі різних років. Книга починається з історій трирічного життя молодої радянської пари в Індії. Відмінний заміс малярії, напівмагічних знахарів, запашних спецій, галасливого ринку, бірюзових сарі, бетельних тачок і страшної спеки. Далі – багато різної Європи, Китай, Санкт-Петербург, російська глибинка...

Складно недооцінити питання Катерини до Франції: «По-перше, чому салат їдять після основної їжі до десерту? Як це так? А чому тоді сир – це десерт? Він же солоний і смердючий!»; опис випадкової зустрічі з дівчиною – ветеринарним Робін Гудом, яка крала в зоомагазинах замучених звірів, лікувала і роздавала в хороші сім'ї безкоштовно; розповіді про Ісландію, де 72 види качок, 130 видів овець і багато століть замість хліба їли сушену тріску. З особливою любов'ю і сумом написані глави про подорожі Росією – Петербург, Саранськ, Кемь і Анапу, де груші продаються з підписом «як у сусіда».

«Далеко, далеко...» і «Обганяючи сонце» – Сергій Доля

Це не зовсім книга в звичайному її розумінні, а скоріше фотоальбом з дорожніми нотатками. «Світ очима розумної і цікавої людини», – так написано в передмові. Автор книги – Сергій Доля – відомий мандрівник і фотограф.

Ці книги - не путівники і не фотоальбоми, хоча фотографії в них можна розглядати годинами. Це світ очима цікавого, допитливого і уважного до деталей людини. Тут зібрана лише частина нарисів про подорожі Сергія мальовничими куточками нашої планети. До книги увійшли розповіді про подорожі автора по одинадцяти країнах - Австралії, Сінгапуру, Індонезії, Намібії, Лівану, Оману, Марокко, Камбоджі, В'єтнаму, Непалу і Бутану і багатьох інших.

«Рік у Касабланці» – Тахір Шах

Прочитавши цю захоплюючу книжку, повністю засновану на реальних подіях, можна дізнатися чимало цікавого: яким чином очистити житло від злих духів, для чого потрібен колодязь без води і від яких хвороб можна вилікуватися відварними равликами, а також безліч інших корисних відомостей. Можливо, після прочитання, вам теж захочеться перебратися в Марокко...

Також у автора є ще кілька схожих робіт, такі як "У пошуках копалень царя Соломона", "На шляху до Ельдорадо", "Арабська ніч" та інші.

«Греція. Літо на острові Патмос» – Том Стоун

Дивовижний оповідач Том Стоун переносить читача на маленький грецький острів Патмос, куди колись був зісланий святий Іоанн Богослов, у крихітний світ з неспішним життям, чудовими пляжами і ресторанчиками. Захоплюючі спогади автора про неординарно проведене їм літо як власника таверни приправлені рецептами улюблених страв, якими письменник щедро ділиться з вами. Тому Стоуну не можна відмовити в спостережливості. Книга діє освіжаюче, немов склянка води.

о. Патмос

«Мандрівка слона» – Жозе Сарамаго

«Не кожен день з'являється в нашому житті слон, не кожен»

На дворі 1551 рік. Король Португалії Жуан III вирішив подарувати своєму родичу індійського слона. Тільки ось є невеликий нюанс - родич живе в Австрії. Винахідливий король не розгубився і вирішив, що слон дійде до свого нового господаря самостійно, супроводжувати його буде погонич Субхро. Шлях з Лісабона до Відня через море, Італію і Альпи неблизький. Тут і починаються пригоди! Подорож слона справило враження на пів Європи! У книзі є все: міцна дружба, сварки, пригоди, і навіть суперечки про релігію.

Крім того, у автора є й інші роботи, пов'язані з подорожами. Це подорожні нотатки "Подорож до Португалії", хроніки "Багаж мандрівника", "Цей світ та інший" та інші.

«Усі чотири сторони» – Пол Теру

Пол Теру – професійний мандрівник зі світовим ім'ям, автор сценаріїв до популярних фільмів "Святий Джек", "Різдвяний сніг", "Берег Москітів" та ін.

Цикл «Усі чотири сторони» складається з двох книг – «По рейках, поперек континентів» і «Навколо королівства і вздовж імперії». У них розповідається про подорожі по Азії, Африці, Європі та всій Америці.

«Таємна історія фарб» і «Таємниця дорогоцінних каменів» – Вікторія Фінлі

За допомогою цих книг ви вирушите у незвичайну тематичну подорож – «історія фарб і дорогоцінного каміння». Але це тільки частина багатства, яке ви виявите. Сакральні ритуали австралійських аборигенів в "Історіях фарб" і покарання за порушення табу, гоніння євреїв і європейські монополії фарб, батьківщина Страдіварі, ферми мангових корів і кошенільних кактусів, краса, яка вбиває наповал і просто вбиває. Ви побуваєте в Австралії, Китаї, Ірані, Італії, Іспанії, Індії – в місцях, пов'язаних з тією чи іншою фарбою.

Може фільм «Парк Юрського періоду» стати дійсністю? Як виглядав «бурштиновий ГУЛАГ»? Чому на околиці римського кладовища похований чоловік, переодягнений в жіноче плаття? Що таке «вечірній смарагд», і чи він може впасти з неба? Якому самоцвіту зобов'язаний своєю кар'єрою знаменитий детектив Відок? Де виставлено найгламурніший динозавр у світі? Який камінь знявся в головній ролі у фільмі «Титанік»? Чи існує насправді прокляття знаменитого діаманту «Надія»? Прочитавши книгу Вікторії Фінлі, ви здійсните захоплюючу подорож по світу дорогоцінних каменів і дізнаєтеся відповіді на ці та багато інших питань.

Бажаючи розкрити таємницю скриньки з самоцвітами, невгамовна англійська журналістка об'їхала півсвіту. Вона побувала в Шотландії, Австралії, США, Мексиці, Єгипті, Японії, Бірмі, Шрі-Ланці і навіть у Росії. І в результаті вийшла вельми цікава книга, в якій наукові факти успішно переплітаються з романтичними легендами та загадковими історіями про захоплюючі злочини.

«Світ без казок» і «Дикуном в Африку» – Володимир Донець

Володимир Донець — професійний біолог і мандрівник, побував у безлічі важкодоступних і цікавих місць планети. "Світ без казок" — захоплюючий збірник з розповідями про подорожі автора на Мадагаскар, в Антарктиду, Пакистан, по Східній Африці (Заїр, Уганда, Кенія, Танзанія, Ефіопія) і в Японії. А в книзі «Дикуном в Африку» автор з гумором описує свої дивовижні пригоди на Мадагаскарі і в Східній Африці, в Кенії, Танзанії, Уганді, Руанді та Сомалі.

«Бруд, піт і сльози» і «Життя в дикій природі» – Беар Гріллс

Відомий британський мандрівник, телеведучий і письменник Беар Гріллс розповідає про те, як і чому вміння виживати за будь-яку ціну стало його професією. Ще в дитинстві він захопився фізкультурою, багато і наполегливо тренувався, лазив по горах, висів на турніку, вигадував способи втекти із замкненого приміщення, виходив у море на маленькому парусному човні і насолоджувався відчуттям небезпеки. Пізніше, подорослішавши, Гріллс пройшов суворі випробування відбору в САС (британський спецназ), а потім, після кількох років служби в ньому, здійснив головну мрію свого життя - сходження на Еверест. Автор детально описує, як готувався до цієї події і які труднощі йому довелося подолати у досягненні своїх цілей.

У книзі «Життя в дикій природі» описується результат багатющого досвіду, отриманого в ході експедицій і походів у найрізноманітніших куточках світу. Книга – універсальне керівництво для тих, хто, відправляючись у подорож, хоче знати, що покласти в рюкзак і що на себе надіти, як організувати коротку стоянку і табір тривалого перебування, як оволодіти мистецтвом поводитися з вогнем, добувати воду там, де немає жодного джерела, влаштовувати надійне укриття і багато-багато іншого. Окремий розділ автор присвятив вмінню надавати першу допомогу. У книжці є й пояснювальні малюнки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-