Законодавче визначення кібервійни допоможе українському кібернаступу - експерт

Законодавче визначення кібервійни допоможе українському кібернаступу - експерт

Укрінформ
Законодавче визначення кібервійни потрібне, щоб захистити українських фахівців, які виконують наступальні операції проти російських загарбників у кіберпросторі.

Таку думку висловив Українському радіо інженер із кібербезпеки компанії OptiData Владислав Радецький, коментуючи ініціативу Міноборони із законодавчого визначення поняття "кібервійна".

Він наголосив, що на полі бою воїн ЗСУ є прозорим перед законом – він виконує свою функцію ― захищає свою землю. Разом з тим люди, які здійснюють будь-які наступальні кібероперації проти загарбників, з позиції закону досі перебувають у сірій зоні.

Читайте також: Завдяки проєкту «Брама» у соцмережах заблокували 27 тисяч ворожих ресурсів

«Це дуже позитивний сигнал, і нам як державі це справді потрібно, - заявив Радецький, коментуючи ініціативу Міноборони щодо законодавчого визначення терміну «кібервійна». – Але треба зрозуміти, що тут є багато роботи. Мало просто ввести це поняття у правову сферу. Якщо є кібервійна, то потрібно мати кібервійсько та кіберкомандування, аби це поняття не було просто на папері. Що це може нам дати в короткостроковій перспективі? Як тільки все буде оформлено на законодавчому рівні, це дасть можливість захисту фахівців з нашого боку. У нас є підрозділи з кібероперацій у силових структурах, а також різні спільноти ― "Кіберспротив", "Кіберальянс". Тобто визначення кібервійни нам потрібне, щоб ми могли захищати своїх фахівців, які виконують певні наступальні операції. Якщо порівняти з військовими на полі бою, то там усе зрозуміло: український захисник, який веде вогонь по піхоті чи машинах загарбників, прозорий перед законом, він виконує функцію ― захищає свою землю. Зараз усі люди, які здійснюють будь-які наступальні кібероперації проти загарбників, з точки зору закону перебувають у сірій зоні. Тому нам це визначення потрібно для захисту наших сил кіберспротиву. І другий момент ― це дозволить покращити і посилити притягнення до відповідальності російських угруповань та, сподіваюся, вплине на посилення санкцій у розрізі програмного забезпечення та послуг, які ще й досі можуть надаватися на території РФ», – сказав Радецький.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення фахівці Служби безпеки України нейтралізували майже 10 тисяч кібератак.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-