СБУ викрила на Луганщині двох колаборанток, причетних до русифікації освіти

СБУ викрила на Луганщині двох колаборанток, причетних до русифікації освіти

Укрінформ
На Луганщині СБУ викрила колаборанток, які допомагають ворогу русифікувати українські школи. Одна з них - депутатка селищної ради.

Про це СБУ повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

У спецслужбі поінформували, що викрили депутатку Новоайдарсьої селищної ради, яка перед війною керувала місцевим ліцеєм.

Після захоплення Щастинського району росіянами ліцей відновив роботу на підконтрольній Україні території. Але директорка залишилася в Новоайдарі і пішла служити загарбникам. Тепер вона очолює «государственное общеобразовательное учреждение лнр «Новоайдарская средняя школа».

У цій «школі» освітній процес здійснюється російською мовою, за стандартами рф та угруповання «лнр». Учителів української мови та літератури керівниця примушує перекваліфіковуватись і викладати «русскую словесность». У закладі розміщено державну символіку рф та «лнр», візуальні матеріали, присвячені так званій «сво».

Обвинувальні матеріали щодо правопорушниці скеровано до суду.

Окрім того, повідомлено про підозру призначеній загарбниками директорці «государственного общеобразовательного учреждения лнр Нещеретовская школа №4» у Сватівскому районі.

Після отримання керівної посади вона заявила на батьківських зборах, що навчання відбуватиметься лише за російськими стандартами. Під час свята першого дзвоника у школі виконувалися гімни рф та «лнр».

Читайте також: Школи Маріуполя стали джерелом роспропаганди «у промисловому масштабі» - Андрющенко

Фігуранткам доведеться відповідати перед законом за ст. 111-1 Кримінального кодексу (Колабораційна діяльність). Вживаються заходи для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині до 10 років засудили колаборантку, яка збирала паспортні дані громадян та передавала їх ворогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-