росія нашпигувала свою «передову» зброю застарілими деталями – NYT

росія нашпигувала свою «передову» зброю застарілими деталями – NYT

Дослідження
Укрінформ
Високоточна зброя, яка вважається найкращою в арсеналі росії та використовується для ударів по території України, містить старі низькотехнологічні компоненти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє New York Times.

Зокрема, співробітники СБУ у співпраці з приватними аналітиками дослідили електроніку новітніх російських крилатих ракет та бойових вертольотів і з'ясували, що для їх виробництва використовують технології, яким багато десятків років. Водночас більшість комп'ютерних чіпів, які було задокументовано, вироблені західними країнами після 2014 року.

Досліджені зразки вважаються найкращими в російському арсеналі, зазначає видання. Але боєприпаси та системи супутникової навігації містить низькотехнологічні компоненти.

Ці висновки детально викладені в новій доповіді, опублікованій в суботу Conflict Armament Research, незалежною групою, що базується у Великій Британії і займається ідентифікацією та відстеженням зброї та боєприпасів, які використовуються у війнах по всьому світу. Дослідницька група вивчала російське озброєння в липні на запрошення українського уряду.

Доповідь спростовує твердження москви про те, що збройні сили росії модернізовані й можуть змагатися із західними арміями.

Читайте також: У російській зброї знайшли деталі зі США та ЄвропиNYT

Водночас зазначається, що зброя, яку росія використовує для обстрілів українських міст і селищ, часто оснащена західними інноваціями, незважаючи на санкції, запроваджені проти рф після вторгнення в Крим у 2014 році. Ці обмеження були покликані зупинити поставки високотехнологічних товарів, які могли б сприяти розвиткові військовим можливостей росії.

«Ми побачили, що росія використовує одні й самі електронні компоненти в різних видах зброї, включаючи новітні крилаті ракети та бойові вертольоти, хоча й не очікували цього побачити. У російській керованій зброї багато неросійських технологій і компонентів, а більшість комп'ютерних чіпів, які ми задокументували, вироблені західними країнами після 2014 року», - сказав дослідник Дам'єн Сплітерс, який брав участь у підготовці доповіді.

Фото з сайту: nytimes.com

Як росія отримала ці деталі, неясно. Сплітерс адресує це питання до виробників напівпровідників, як їхні товари опинилися в російських боєприпасах, безпілотниках, комунікаційному обладнанні, авіоніці вертольотів тощо – унаслідок законних чи тіньових закупівель, організованих в обхід санкцій.

Дослідники вивчили залишки трьох типів російських крилатих ракет, включно з найсучаснішою моделлю Х-55 та новітньою керованою ракетою «Торнадо-С». Усі вони містили ідентичні компоненти з маркуванням SN-99, які виявилися приймачами супутникової навігації, необхідними для польоту ракет.

Сплітерс зазначив, що використання росією цих компонентів вказує, що обмеження поставок компонентів SN-99 сповільнить здатність москви поповнювати запаси керованої зброї.

Як повідомляв Укрінформ, підприємства ОПК росії намагаються знайти аналоги сотень найменувань комплектуючих для своїх літаків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-