NASA показало потужні спалахи на Сонці, які сталися цього тижня

NASA показало потужні спалахи на Сонці, які сталися цього тижня

Відео
Укрінформ
NASA показало відео, зроблене Обсерваторією сонячної динаміки агентства, яке охоплює кілька напружених днів активності Сонця в період з 25 по 28 жовтня, що закінчилися значним сонячним спалахом.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу NASA.

З кінця 25 жовтня до середини ранку 26 жовтня активна область на лівій стороні Сонця мерехтіла серією невеликих спалахів та пелюсткоподібних вивержень сонячної речовини.

Читайте також: Hubble показав туманність «Голова привиду»

Тим часом на Сонці були активніші області в його нижньому центрі, прямо оберненому до Землі. 28 жовтня найбільший з них випустив значний спалах, пік якого припав на 11:35 за східним поясним часом. Цей спалах був класифікований як спалах класу X1. X-клас позначає найінтенсивніші спалахи. X2 вдвічі інтенсивніше X1, X3 інтенсивніше втричі й так далі. Спалахи класу X10 і вище вважаються надзвичайно інтенсивними.

Читайте також: NASA і SpaceX знову перенесли запуск Crew Dragon

Це був другий спалах X-класу у 25-му сонячному циклі, який розпочався у грудні 2019 року, кажуть у космічному агентстві. Новий сонячний цикл настає приблизно кожні 11 років. Упродовж кожного циклу Сонце переходить від відносно спокійного стану до активного та бурхливого, а потім знову до спокійного; на піку, відомому як сонячний максимум, магнітні полюси Сонця міняються місцями.

Читайте також: Телескоп NASA показав «яблучну» туманність у сузір’ї Лисички

Нагадаємо: сонячні спалахи – це потужні сплески випромінювання. Вони охоплюють усі шари сонячної атмосфери: фотосферу, хромосферу і корону Сонця. Тривалість імпульсної фази сонячних спалахів зазвичай не перевищує декількох хвилин, а кількість енергії, що вивільняється за цей час може сягати мільярдів мегатонн у тротиловому еквіваленті.

Шкідливе випромінювання від спалаху не може проходити через атмосферу Землі та фізично впливати на людей, однак, коли воно досить інтенсивне, воно може порушити атмосферу в шарі, де поширюються сигнали GPS та зв'язку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-