Perseverance вперше добув зразки ґрунту з Марсу

Perseverance вперше добув зразки ґрунту з Марсу

Фото
Укрінформ
Марсохід NASA Perseverance вперше в рамках своєї місії добув зразки ґрунту на Червоній планеті.

Про це передає Укрінформ із посиланням на NASA.

Зразок ґрунту не пошкоджений і знаходиться в резервуарі після вилучення. Водночас, через погане освітлення, знімки вийшли змазаними. Нові фотографії повинні бути передані на Землю 4 вересня.

Відзначається, що на Perseverance встановлена система збору та зберігання зразків ґрунту, яка використовує технологію ударно-обертального буріння. Марсохід просвердлює зразок і витягує з нього матеріал, який потім потрапляє в резервуар.

Читайте також: Perseverance знову готується добути зразок марсіанського ґрунту

Нагадаємо: марсохід NASA Perseverance здійснив першу спробу збору зразків ґрунту на початку серпня, але вона була невдалою.

Марсохід уперше просвердлив у поверхні Червоної планети невеликий отвір розміром із палець, але трубка для забору зразків виявилася порожньою. Після аналізу даних і фотографій із марсохода упродовж декількох днів команда NASA Perseverance визначила, що скеля, найімовірніше, розсипалася на порох або «дрібні фрагменти».

Читайте також: Perseverance не зміг взяти пробу ґрунту з поверхні Марса

«Схоже, що порода не була достатньо міцною для утворення керна», - заявила Луїза Джандура, головний інженер системи відбору проб. Зібраний матеріал, ймовірно, знаходиться або в нижній частині свердловини, або в купі вибуренной породи, або в якійсь їх комбінації.

Вчені підкреслюють, що провал із першою спробою забору проб не був технічною проблемою. Perseverance зробив усе, що передбачав алгоритм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-