Марсохід виявив загадкові гірські породи на дні кратера

Марсохід виявив загадкові гірські породи на дні кратера

Фото
Укрінформ
Марсохід NASA Perseverance сфотографував загадкові гірські породи на дні кратера Єзеро на Червоній планеті.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Space.com.

Кадри вдалося отримати за допомогою пристрою Mastcam-Z з двома камерами та масштабуванням, який знаходиться на поверхні марсохода.

Також Perseverance детально вивчив сусідні гірські породи за допомогою двох інших інструментів – лазера SuperCam і камери WATSON («Ширококутний топографічний датчик для операцій і інженерії») на кінці свого маніпулятора.

Як зазначається, команда місії хоче дізнатися, чи є походження каменів вулканічним або ж осадовим. Вулканічні породи можуть служити геологічними годинниками, дозволяючи дослідникам краще зрозуміти історію та еволюцію Єзеро, в якому мільярди років тому перебували озеро і дельта річки.

А осадові породи, які з часом утворюються в результаті осаду бруду і піску, мають великий потенціал для збереження ознак марсіанського життя, якщо воно коли-небудь існувало в Єзеро.

Пошук біосигнатур - одне з двох основних завдань місії Perseverance, разом зі збором і зберіганням декількох десятків зразків, які потенційно мають астробіологічне значення.

Цей марсіанський матеріал буде доставлений на Землю в рамках спільної кампанії NASA і Європейського космічного агентства, можливо, вже в 2031 році.

Читайте також: Політ гелікоптера NASA на Марсі показали у 3D

Для визначення походження порід Єзеро може знадобитися шліфування їх поверхонь і отримання інформації про склад з їх надр за допомогою двох інших інструментів на маніпуляторі марсохода: PIXL («Планетарний інструмент для рентгенівської літохіміі») і SHERLOC («Сканування придатних для життя середовищ для органічних і хімічних речовин»), йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, марсохід Perseverance Національного управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) прибув на Марс 18 лютого після майже 7 місяців польоту.

19 квітня NASA вперше в історії запустило літальний апарат на Марсі - надлегкий мінігелікоптер Ingenuity. Вертоліт вартістю 85 млн дол. став першим літальним апаратом, запущеним на іншій планеті.

Фото: nasa.gov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-