Perseverance вперше в історії зняв на камеру політ іншого апарата-дослідника Марса

Perseverance вперше в історії зняв на камеру політ іншого апарата-дослідника Марса

Відео
Укрінформ
Марсохід Perseverance увійшов в історію як перший космічний апарат, який записав звуки іншого космічного корабля на іншій планеті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Ютуб-канал NASA.

Так, Perseverance використовував один із двох мікрофонів, щоб послухати, як вертоліт Ingenuity здійснив свій четвертий політ – 30 квітня 2021 року.

Нове відео об'єднує кадри вертольота, зняті імідж-сканером Perseverance Mastcam-Z, зі звуком із мікрофона, що входить в комплект інструмента SuperCam.

Читайте також: П’ятий зліт над Марсом: у NASA ускладнили завдання для гелікоптера

Звук записаний у моно. Вчені полегшили чутливість, ізолювавши звук лопатей гелікоптера з частотою 84 Гц, зменшивши частоти нижче 80 Гц і вище 90 Гц і збільшивши гучність основного сигналу. Деякі частоти були обрізані, щоб домогтися гулу вертольота, який найбільше чути, коли вертоліт проходить через мимо поля зору камери.

Марсохід був припаркований у 80 метрах від місця зльоту і посадки вертольота.

Читайте також: До Землі наближається великий астероїд – NASA

"Це чудовий сюрприз, - сказав професор планетології в Вищому аерокосмічному інституті (ISAE-SUPAERO) у Тулузі і науковий керівник мікрофона SuperCam Mars Девід Мімун. - Ми провели тести і симуляції, які показали, що мікрофон ледь уловлює звуки вертольота, так як атмосфера Марса сильно гасить поширення звуку. Нам пощастило зареєструвати вертоліт на такій відстані. Цей запис стане золотою жилою для нашого розуміння марсіанської атмосфери».

Як передавав Укрінформ, дослідницький апарат Perseverance вперше сфотографував нічне небо на Червоній планеті за допомогою камери, яка є частиною метеосистеми MEDA. Як наголосили в NASA, на знімку можна розгледіти не тільки зірки, але і супутник Марса Фобос.

Фото: Phys.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-