Турецькі вчені виміряли кількість мікропластику в Чорному морі

Турецькі вчені виміряли кількість мікропластику в Чорному морі

Укрінформ
Забруднення Чорного моря мікропластиком, зокрема біля берегів Туреччини, складає понад 1 млн частинок на кожен квадратний метр поверхні моря.

Такий результат отримали науковці Університету Реджепа Таїпа Ердогана, повідомляє Укрінформ з посиланням на інформаційне агентство DHA.

«Кількість мікропластику зростає з кожним днем, так само як розширюються площі, де він присутній. Риби, що харчуються планктоном часто приймають його за їжу, оскільки вони мають приблизно однаковий розмір. Мікропластик також може змішуватися з планктоном і потрапляти таким чином в організм риби», - сказала доцент Ульген Айтан з кафедри морської біології Університету Реджепа Таїпа Ердогана, яка очолює дослідження.

Читайте також: За рік в організмі людини накопичується мікропластику на кубик Рубіка – лікар

Айтан вказала на те, що в ході дослідження мікропластик, розмір якого до 5 мм, було виявлено навіть в крихітних організмах зоопланктону. Причина забруднення - діяльність людини.

«Чорне море не захищене від мікропластику. Це дренажна зона не лише для шести приморських країн, але і для 22 інших. Більше пластмас потрапляє в море з кількох причин: від незаконних звалищ до неправильного поводження з відходами», - сказала вона.

Читайте також: Suzuki розробив пристрій для збору мікропластику

Дослідники наголошують на тому, що у світі вже не лишилося жодного моря, де не було б мікропластику, й він загрожує здоров’ю людей, оскільки зустрічається не лише у воді.

«Пластмаса є не тільки в аквакультурі. Пластмаси є у воді, яку п'ємо, у повітрі, яким дихаємо, та у всіх видах обробленої їжі», - наголосила Айтан.

Читайте також: Вчені знайшли мікропластик на вершині Евересту

Дослідження триває. Його проводять в Чорному та Мармуровому морях. Робота науковців стосується як оцінки впливу мікропластику на морський харчовий ланцюг, так і впливу на здоров’я та життя людини, а також пошуку способів протидії негативному впливу мікропластику на довкілля.

Фото: DHA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-