Китайський космічний апарат завершив збір місячного ґрунту

Китайський космічний апарат завершив збір місячного ґрунту

Укрінформ
Китайський космічний апарат «Чан’е-5» успішно завершив збір ґрунту на Місяці та закріпив зразки у своєму внутрішньому резервуарі. 

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Сіньхуа із посиланням на Національну космічну адміністрацію Китаю.

“Пропрацювавши на Місяці близько 19 годин, апарат завершив забір увечері середи й заховав зразки в контейнер усередині спускового модуля, як і планувалося”, - йдеться у матеріалі. 

Зазначається, що усі зібрані зразки зберігаються у герметичних захищених контейнерах, аби уникнути їх взаємодії із навколишнім простором під час повернення на Землю. 

Читайте також: Китайський космічний апарат успішно збирає зразки місячного ґрунту

Космічний апарат використав для забору зразків два методи: свердління й проби поверхні.

“Проникаючий радар й інші пристрої, встановлені на апараті, провели наукові досліди й зібрали дані для підкріплення зразків”, - зауважує агентство.

Нагадаємо: у разі успіху місії Китай стане третьою в історії країною після США та СРСР, яка здійснила забір зразків місячного ґрунту. Остання місія такого роду відбулася у 1976 році: тоді радянський космічний апарат «Луна-24» зібрав близько 200 грамів місячного ґрунту.

Як повідомлялося, китайська космічна місія стартувала 23 листопада. Ракета-носій «Чанчжен-2» вивела на орбіту підіймальний, сервісний та спусковий модулі, а також капсулу повернення.

Читайте також: Китайський космічний апарат успішно сів на Місяць

Після збору зразків спусковим модулем підіймальний вирушить назад до місячної орбіти, де на них «чекатиме» сервісний модуль. Звідти всі модулі мають повернутися на Землю — це має статися в середині грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-