Японці використають Чорнобильську зону як унікальну еколабораторію

Японці використають Чорнобильську зону як унікальну еколабораторію

Укрінформ
Українські та японські експерти проведуть дослідження на території Чорнобильської зони.

Про це йшлося під час зустрічі першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва з парламентським віце-міністром освіти, культури, спорту, науки та технологій Японії Тайдо Таносе, інформує прес-служба МЕРТ.

“Спільні зусилля Мінекономрозвитку, МЗС, Мінекології, Міносвіти та Держагентства з управління зоною відчуження та колег з Японії дозволять провести унікальне дослідження на території Чорнобильської зони як унікальної екологічної лабораторії», - зазначив Кубів.

За його словами, робота Спільного комітету з питань співробітництва у сфері поліпшення аварійного реагування на надзвичайні ситуації на АЕС є важливим вектором співпраці Україна-Японія.

Читайте також: Донори затвердили фінансування демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття"

Він додав, що праця українсько-японських експертів дозволить запобігати майбутнім ядерним катастрофам, знизити шкідливий вплив на екологію та живі організми у зонах, які зазнали радіоактивного забруднення, сприятиме подоланню негативних наслідків такого забруднення. А також дозволить використання результатів спільних досліджень для перетворення забруднених територій на безпечні.

Як повідомлялося, основними цілями проекту «Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій» є посилення технічного рівня радіаційного контролю і законодавчої бази в Україні для екологічного відновлення радіоактивно забруднених територій, забезпечення моніторингу та моделювання з метою здійснення нового районування зони відчуження. Проект фінансується і управляється двома державними відомствами Японії: Японським науково-технічним агентством JST та Японським агентством міжнародного співробітництва JICA.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-