Пазли складаються: Україна поступово йшла до Олімпіади

Пазли складаються: Україна поступово йшла до Олімпіади

Укрінформ
26-го липня Міністерство молоді та спорту опублікувало наказ, в якому дозволило українським спортсменам змагатися з росіянами і білорусами, які будуть в нейтральному статусі. 

Одразу після новини про незапрошення делегацій Росії й Білорусі на Олімпійські ігри, Мінмолодьспорту дозволила українцям брати участь у кваліфікаційних змаганнях разом із «нейтральними» атлетами РФ і РБ. На такий розвиток подій варто було сподіватися, якщо розглянути ситуацію цілісно. Чому Україна вчасно відмовилася від тотального бойкоту і як у майбутньому допоможе дискваліфікація Харлан на ЧС, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Україна пішла ва-банк. Із самого початку

Все розпочалося в січні 2023-го. Тоді Міжнародний олімпійський комітет опублікував заяву, в якій припустив, що росіяни й білоруси зможуть взяти участь в паризькій Олімпіаді. Як виявилося, президент МОК Томас Бах лише перевіряв, наскільки серйозний супротив світу зустріне подібна заява. Події січня стали початком боротьби МОКу за росіян, а українців - за здоровий глузд.

Заяву МОК тоді розкритикували й українські, і світові спортсмени, політичні лідери і функціонери. Тоді лист Баху «в один кінець» написав й Укрінформ. Очевидно, що президент МОК зрозумів, що власноруч не зможе проштовхнути росіян і білорусів на змагання, тому вирішив надати це право окремим міжнародним федераціям. З відповідними новими рекомендаціями Бах виступив у березні.

З того часу росіян почали поступово повертати до змагань. Бокс, фехтування, дзюдо, шахи... Перелік збільшувався, аж поки Україна не виступила з офіційною заявою. В ній йшлося про те, що українські атлети бойкотуватимуть всі змагання, на яких будуть присутні росіяни й білоруси. Олімпійська мрія українців, які за таких умов не змогли б кваліфікуватися на паризькі Ігри, опинилася під загрозою. 

На ситуацію намагався вплинути Томас Бах. «Уряди країн не можуть вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у змаганнях», - говорив президент МОК. Він пішов ще далі й пропонував українцям допомогу у питанні участі на Олімпіаді. Україна водночас продовжувала підіймати ставки. Через наказ Мінмолодьспорту про заборону участі українців на одних турнірах з атлетами РФ і РБ, збірна України з дзюдо бойкотувала чемпіонат світу. На порядку денному збірної України стояло питання повного бойкоту Олімпіади, але все змінилося за лічені години.

26 липня МОК не надіслав Росії й Білорусі запрошення на Олімпіаду. Це означає, що нейтральний статус став єдино можливим варіантом участі РФ і РБ на змаганнях. В цій ситуації важелі впливу на росіян і білорусів знову потрапили до міжнародних федерацій. Чим жорсткіші умови нейтрального статусу запровадять, тим менше росіян і білорусів приїздить на змагання. За умови функціонування ЦСКА рейтинговим спортсменам Росії й Білорусі про Олімпіаду можна забути, адже фактично всі найкращі спортсмени РФ - військовослужбовці. 

«Коли МОК розпочав дискусію щодо повернення росіян і білорусів, ми не знали, як саме це відбуватиметься. Ми розуміли тільки те, що, якщо російська символіка буде на змаганнях, то ми в них брати участь не будемо, тому вирішили заявити про можливий бойкот Олімпіади. Ми не можемо зустрічатися з росіянами на одних майданчиках, поки в Україні триває війна, поки наші найкращі захисники захищають нас. Зараз же стало зрозуміло, що цих країн до змагань не допустять, тому ми вирішили, щоб наші спортсмени змагалися за олімпійські ліцензії. Європейські ігри показали, що у суспільстві було велике зацікавлення в українських спортивних перемогах. Для нас дуже важливо, щоб український прапор завжди майорів і нагадував людям про війну, про те, що вона триває», - пояснив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт в коментарі Укрінформу.

Ситуація із Харлан: дискваліфікували за правду

Напевно, не було в українському спорті людини, яка чекала дозволу змагатися проти «нейтральних» росіян більше, аніж Харлан. Вчора українська шаблістка стартувала на чемпіонаті світу з фехтування, тому від наказу мінмолодьспорту залежала її участь на Мундіалі. Лідерка збірної України все зробила як за підручником: розгромила (15:7) росіянку Анну Смирнову, а потім відмовилася тиснути суперниці руку. Замість цього українка продемонструвала свою зброю. 

Читайте також: Ольгу Харлан дискваліфікували на ЧС з фехтування - не подала руку росіянці

Розгромлена росіянка подала апеляцію через відсутність «прояву поваги». Хоча суддя бою присудив Харлан перемогу, українку дискваліфікували з чемпіонату світу. Щобільше, чорна картка, яку вочевидь отримала Ольга, не дозволить їй взяти участь у командних змаганнях. 

Цю кричущу ситуацію вже прокоментував Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, радник Офісу президента Михайло Подоляк та Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт. Слова «солідарності з Україною» пролунали й від МОКу. Міжнародний олімпійський комітет виступив із закликом «розглядати ситуації, пов'язані з українськими та окремими «нейтральними» росіянами з необхідним ступенем чутливості». Було б краще, якби МОК рекомендував Міжнародній федерації фехтування краще відстежувати діяльність російських спортсменів. Щонайменше, можна було б перевірити соцмережі Смирнової, яка зовсім не соромиться фотографуватися із російським військовим і за сумісництвом - своїм братом…

На жаль, чемпіонат світу Харлан пропустить, адже на розгляд апеляції від Федерації фехтування України необхідно декілька днів. План максимум зараз - відновити справедливість до старту командних змагань. Одна з найкращих шаблісток сучасності точно допомогла б партнерам по команді.

Дискваліфікація Харлан стала наочним прикладом того, що російський вплив на окремі міжнародні федерації, зокрема у фехтуванні, досі великий. Про це нам говорив і сам Гутцайт. Ольгу дискваліфікували попри те, що Україна попередила організаторів про відмову тиснути росіянці руку. І всі погодилися… 

Історія з лідеркою збірної України з фехтування показала, що всі «нейтральні» росіяни -  це перш за все росіяни, а з ними варто бути обережним. Очевидно, що цей резонансний випадок дозволить уникнути подібного в майбутньому. Шкода лише, що Ользі довелося пожертвувати чемпіонатом світу, на участь в якому вона сподівалася до останнього дня.

«Країна, яка тероризує нашу державу, наших людей, тероризує і наш спорт. Я не хотіла тиснути руку цій спортсменці і, тому я діяла своїм серцем. Нікого не можна примусити до миру, особливо українців. Правила повинні змінитися, адже змінюється світ. Дякую кожному за підтримку», - сказала Ольга Харлан після дискваліфікації.

Росіян варто витискати на усіх майданчиках, зокрема спортивних. Без участі на турнірах і гучних протестів проти свавілля Росії, подібно до вчорашнього, змін не буде. Тому це знову ж таки справа кожного: від вболівальника до міністра.

Читайте також: Харлан показала позицію України не тиснути руку ворогу - Гутцайт

«Якщо росіяни й білоруси змагатимуться під своїми прапорами, то нас там не буде. Окрім того, ми працюємо з кожної міжнародною федерацією окремо на рахунок критеріїв, за якими росіян і білорусів допускають до змагань. Стосовно того, що українські спортсмени змушені змагатися із росіянами і білорусами, тиснути руки за регламентом - це питання відкрите. Ми проводимо дискусії з партнерами і намагаємося захистити наших атлетів», - підсумував Гутцайт в розмові з кореспондентом Укрінформу.

Фото: Getty Images, IOC, instagram.com

Віталій Ткачук, Київ    

  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-