Катастрофа насувається: російських і білоруських фехтувальників допустили до міжнародних змагань

Катастрофа насувається: російських і білоруських фехтувальників допустили до міжнародних змагань

Укрінформ
Рішення Міжнародної федерації фехтування пришвидшить найгірше - повернення росіян і білорусів на Олімпійські ігри.

Дві спроби України заблокувати рішення провалилися. Рівно як і всі потуги лідерки збірної України Ольги Харлан і міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта вплинути на ситуацію. В листопаді минулого року повернення росіян і білорусів вдалося відтягнути, але поширені Міжнародним олімпійським комітетом тенденції «пошуку миру» зробили своє. Що ж не так з Міжнародною федерацією фехтування(FIE) і чому тут не обійшлося без московського впливу, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Спорт - політичний. Фехтування - це ще один доказ

До березня 2022-го року президентом FIE був російський олігарх Алішер Усманов. На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну він, як один з наближених до путіна осіб, потрапив під санкції збоку Європейського Союзу. Через це Усманов залишив посаду президента FIE. Разом з ним пішли й «газпромівські» гроші, хоч федерація фінансові проблеми заперечувала.

Голосування за повернення росіян і білорусів пройшли в три етапи. Спочатку проголосували за участь атлетів в індивідуальних змаганнях, потім - командних. На завершення делегати ухвалили рішення допустити офіційних представників росії й білорусі до міжнародних змагань.  В теорії кожен російський чиновник, пов'язаний зі спортом, матиме можливість відвідати змагання з фехтування. До слова, умовний спортивний статус в росії має навіть путін.  

Рішення допустити представників країни-терориста до змагань, позитивно прокоментував президент федерації фехтування Мамедов. Він зауважив, що «дуже вдячний колегам з національних закордонних федерацій, хто підтримував нас як відкрито, так і кулуарно». Очевидно, що росія неопосередковано вплинула на результат голосування і не соромиться відкрито про це говорити.  

FIE стала першою федерацією, яка ухвалила рішення повернути росіян і білорусів до міжнародних змагань. Очевидно, це відбулося якраз перед кваліфікаційним турніром, чемпіонатом світу. Тепер атлети з росії й білорусі зможуть вибороти собі путівки на Олімпіаду. Наступним рішенням міжнародної спортивної спільноти може стати допуск росії й білорусі до Ігор. Щонайменше, це логічне продовження цієї історії.

Що робити Україні? Зробили все, що могли

Повернення росіян і білорусів викликало обурливу реакцію у представників фехтування в Україні. В коментарі для Суспільне Спорт Ольга Харлан розповіла, що, на її думку, «це все було заздалегідь сплановано». Вона також зауважила, що спортсменів каратимуть за відповідним кодексом федерації, якщо вони бойкотуватимуть змагання. 

Читайте також: Харлан - про рішення повернути фехтувальників рф та рб: Справедливого світу немає

Вона також розповіла, що виступала на позачерговому засіданні FIE разом з президентом НОК і міністром молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом. Їх аргументи проігнорували, як стало зрозуміло після результатів голосування. 

Не залишилася осторонь і федерація фехтування України. Новообраний президент Михайло Ілляшев заявив, що у федерації обурені подібним рішенням. Українські фехтувальники проведуть засідання, на якому скоординують подальші кроки з протидії цьому рішенню.

Далі буде

Досі незрозуміло, за якими правилами виступатимуть російські і білоруські спортсмени. Питання про прапори відклали, аргументуючи це «рекомендаціями МОК». Щобільше, поки невідомо, що мала на увазі FIE, коли йшлося про «умови дотримання нейтралітету». Запитання ті ж, що й до МОК: що таке нейтралітет і хто визначатиме його ступінь. 

Читайте також: Міжнародна федерація фехтування ухвалила рішення допустити росіян і білорусів до міжнародних змагань

Боротьба з допуском росіян і білорусів до Олімпіади триває, але розвиток подій не вселяє оптимізму. Особливо на тлі того, що фехтування - це профіль Вадима Гутцайта.

Фото: Getty Images

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-