Кінець «золотого» покоління

Кінець «золотого» покоління

Аналітика
Укрінформ
Підсумки сезону для українських біатлоністів.

Сезон-2017/18 підходить до завершення. Триває останній етап Кубку Світу в Тюмені, на який крім України не потрапили також збірні Чехії та США з причини бойкоту.

Три «бронзи» Джими та втрачені квоти

В цьому Кубку світу українці змогли вибороти загалом 7 медалей – 2 срібні, здобуті в жіночій та класичній змішаній естафетах і 5 бронзових, котрі є персональними (3 в Юлії Джими та 2 у Віти Семеренко). Проте спортсмени привезли зі змагань не лише медалі. Після естафетних гонок в Голменколлені стало відомо, що збірна втратить наявну максимальну квоту на обидві команди. Тепер наступного сезону можна буде заявити в одній гонці замість 6 жінок 5, відповідно чоловіків не 5, а 4.

Читайте також: Біатлон: Джима виграла "бронзу" у Гольменколлені

Такі втрати можуть дорого коштувати збірній, адже хоча і мінімально, але все ж більша квота давала можливість показувати результат молоді, «набивати руку», маючи підтримку зі сторони досвідчених спортсменів.

Провал на Олімпіаді: погана форма, хвороби та розлад в команді

Насправді, багато чинників зіграли роль і в невпевнених виступах на Кубку світу, і в провалі зимових Олімпійських ігор.

«В кінці сезону форми як такої не було. Після хвороби важко за тиждень набрати форму, це взагалі нереально. Я бігала на такому ж рівні, як і на початку сезону. Звичайно, мені шкода, що в цьому році вийти на пік форми у мене так і не вийшло. Я так і не відчула цієї легкості. Але цьому була причина - хвороба, яка надовго затягнулася», – після повернення додому Юлія Джима прокоментувала кінцівку сезону.

Мало позитивного розповіла Анастасія Меркушина: «У своє виправдання можу сказати, що ми готувалися лише до Олімпіади. І це так і було, все до цього йшло, але в останній момент, як тільки я вийшла на пік форми, мене підкосила хвороба. Температура трималася буквально кілька годин, вона була під 40 градусів».

Читайте також: Пхьончхан-2018: Абраменко і провал в біатлоні

Негаразди в команді можна було розгледіти ще після виходу ексклюзивного звернення Валі Семеренко до вболівальників в соцмережі. Біатлоністка заявила, що в жіночій збірній відбувається повний розлад через незрозумілі рішення тренерського штабу та відзначила, що в команді немає єдності.

На зимових Олімпійський іграх в Пхьончхані українці стартували невдало, адже лідер жіночої команди Юлія Джима пропустила стартовий спринт і автоматично пасьют. У своєму інтерв’ю тренер біатлоністок Урош Велепець пояснив це тим, що українка готується до дистанції 15 км. Однак, як виявилося, Джима зі своїм 16-м місцем у загальному заліку не мала можливості взяти участь у мас-старті. Замість очікуваних медалей найвищий особистий результат біатлоністки – 20 місце у гонці на 15 км.

Провал на Олімпіаді пророкували після цього випадку, адже вищезгадані експерименти і пропуски стартів для лідерів на цих змаганнях недоречні. Серія невдач продовжилася і на естафеті – чемпіонки Сочі посіли лише 11 місце.

Читайте також: Юлія Джима: Мені точно хочеться реабілітуватися на заключних етапах Кубка світу

Склалося враження, що українки боролися не за медалі, а за місця не далі ТОП-20. «Золоте» покоління біатлоністок, а саме Олена Підгрушна, Віта і Валя Семеренко уже пройшли свій зоряний час. Всі надії на лідера Юлію Джиму та молодших біатлоністок, котрим потрібен час аби здобути досвід та впевненість у власних силах.

Тренерський штаб, а саме головний тренер жіночої команди заявив, що в основному такі результати пов’язані із довготривалими хворобами дівчат, котрі залікували мало не в переддень старту Ігор.

Літо великих змін

Після такого неоднозначного сезону, очевидно, на український біатлон очікують серйозні зміни. По-перше, це завершення кар’єри Валі Семеренко та Олени Підгрушної, та, можливо, навіть Юлії Джими. Ще перед Пхьончханом великі зміни у жіночій збірній анонсував і президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак: «Підгрушна вже закінчує кар’єру. Сестри Семеренко можуть також завершити – все залежить від здоров’я і результатів на Олімпіаді».

У ситуації із Валентиною Семеренко все більш-менш зрозуміло. Чемпіонка світу сама кілька разів натякала на те, що це її останній сезон. В свою чергу, Олена Підгрушна заявила, що з біатлону йти ще не хоче, все залежить від того, чи вона знайде собі гідного особистого тренера. Якщо ж не знайде – то змушена буде піти. Нарешті, після повернення з Голменколлена Джима також повідомила про можливе завершення кар’єри: «Я думаю, що швидше за все це був останній для мене сезон. У кожного своє бачення, і я просто зрозуміла, що вже цей рівень переросла і треба йти далі».

Читайте також: Біатлонстки Віта і Валя Семеренко налаштовані продовжувати тренування

Ще одним важливим питанням є продовження співпраці з українськими біатлоністами відомого фахівця Юрая Санітри. Тренер заявив, що його подальша доля в Україні вирішиться в середині квітня. Також стало відомо і про доволі суперечливе нововведення: «Розглядається такий варіант, що об’єднають чоловічу та жіночу команду, і в них буде один головний тренер» – здивував багатьох Юрай Санітра. Водночас, тренер команди біатлоністів вважає, що всі представники нинішньої чоловічої команди готуватимуться до наступної Олімпіади. На його думку, кожен з них ще має чималий потенціал для покращення результатів.

Отже, на нас очікує цікаве і наповнене подіями міжсезоння. Чекаємо на новини і сподіваємось усі зміни зроблять наш біатлон сильнішим.

Тетяна Савенець, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-