Росія розгорнула широку мережу «тролів», щоб зірвати підтримку України з боку США - WP

Росія розгорнула широку мережу «тролів», щоб зірвати підтримку України з боку США - WP

Укрінформ
Росія за допомогою своєї «фабрики тролів» та політтехнологів веде кампанію, направлену на те, щоб зірвати підтримку України з боку США та розпалити антиукраїнські настрої.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на внутрішні документи Кремля, якими з виданням поділилася європейська розвідувальна служба, передає Укрінформ. 

Як зазначається, пов’язані з Кремлем політичні стратеги та ботоферми публікують тисячі сфабрикованих новин, постів і коментарів у соціальних мережах, які пропагують американський ізоляціонізм, сіють страх з приводу безпеки кордонів США і намагаються посилити економічну та расову напруженість у країні.

Зокрема, одна з «фабрик тролів» поширювала коментарі «не більше 200 символів від імені жителя передмістя великого американського міста», який нібито не підтримує військову допомогу, яку США надають Україні, і «вважає, що гроші потрібно витрачати на захист кордонів Америки, а не України», а ще бачить, що «політика Байдена веде США до краху».

Документи, яких понад 100 і які датуються періодом з травня 2022 року до серпня 2023 року, були надані WP з метою викриття пропагандистських операцій Кремля, спрямованих на підрив підтримки України в США, а також їх масштабів та методів.

Читайте також: Кіберполіція ліквідувала понад 15 осередків fake news за час повномасштабної війни

Ці файли є частиною серії витоків, які дозволили отримати рідкісне уявлення про паралельні зусилля Москви з ослаблення підтримки України у Франції та Німеччині, а також дестабілізацію самої України, йдеться у матеріалі видання.

«Росія нарощує пропагандистські операції в межах другого фронту, який, за словами чинних і колишніх західних високопосадовців, став для Москви майже таким же важливим, як і військова кампанія в Україні - особливо з урахуванням того, що схвалення Конгресом подальшої допомоги стало критично важливим для здатності Києва продовжувати оборонятися», - пише WP.

Як свідчать документи, в межах цієї кампанії російські боти намагаються зобразити Президента України Володимира Зеленського корумпованим, наголошують на кількості мігрантів, які перетинають кордон США і Мексики та закликають фінансувати охорону кордонів замість будь-якої допомоги Україні. Також вони стверджують, що «білі американці» найбільше програють через допомогу Україні.

Читайте також: Велика війна в Україні й ядерний шантаж РФ: небезпечна стратегія Кремля

Багато документів містять метадані, які свідчать про те, що публікації були написані членами команди, яка працювала на Іллю Гамбашидзе, голову московської PR-компанії Social Design Agency. Минулого місяця Сполучені Штати ввели санкції проти Гамбашидзе за його участь у «постійній закордонній кампанії шкідливого впливу» за вказівкою Кремля, включаючи створення сайтів, які видавали себе за легітимні ЗМІ в Європі, у рамках кампанії, яку західні чиновники назвали «Двійник».

За словами аналітиків та колишніх американських чиновників, ця кампанія є частиною ширшої стратегії, яка базується на майже 10-річних зусиллях Кремля підняти голоси популістських політиків по всьому світу, які виступають проти глобальної ролі США.

«Вплив російської програми за останнє десятиліття… видно в дебатах Конгресу США щодо допомоги Україні. Раніше ви б ніколи не почули, що політики в США кажуть, що Україна недостатньо важлива і ми не будемо підтримувати НАТО», — відзначив керівник Центру аналізу загроз Microsoft Клінт Воттс.

Як повідомляв Укрінформ, депутатка Європарламенту від французької групи "Відродження" та голова підкомітету з питань безпеки й оборони Наталі Луазо назвала ультраправих політиків Франції та ФРН корумпованими Росією

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-