В Україні другою найбільшою проблемою після війни є корупція

В Україні другою найбільшою проблемою після війни є корупція

Дослідження
Укрінформ
В Україні високий рівень корупції посідає друге місце серед основних проблем українців після збройної агресії Російської Федерації.

Про це свідчать результати дослідження «Корупція в Україні 2023: розуміння, сприйняття, поширеність», яке презентувало Національне агенство з питань запобігання корупції, передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з результами опитування, корупція посідає друге місце серед основних проблем для України (71,6%) після повномасштабного вторгнення Російської Федерації (89,7%).

Дуже серйозною проблемою корупцію вважають 71,6% представників населення і 73% представників бізнесу.

Водночас 87,9% населення та 81,3% бізнесу вважають, що корупція поширена в Україні, а її рівень зріс, як порівняти з 2022 роком.

У дослідженні йдеться, що у 2023 році показники оцінки динаміки рівня корупції погіршилися.

Зазначається, що на збільшенні рівня корупції наголошують понад удвічі більше респондентів, ніж торік - 61,2% проти 29,2%.

Читайте також: Штати очікують від України більшого в боротьбі з корупцією - Держдеп

Зокрема, про зростання рівня корупції говорять 46,3% представників бізнесу, що майже втричі перевищує показник 2022 року, який становив 16%.

Майже 50% українців покладають найбільшу відповідальність за подолання корупції на Президента та його Офіс.

Таку думку висловили 47,5% громадян і 48,3% представників бізнесу.

Водночас 36,9% респондентів серед громадян та 32,4% серед представників бізнесу покладають відповідальність за подолання корупції в державі на НАБУ, Верховну Раду (30,9% серед населення, 39,2% серед представників бізнесу), НАЗК (28,3% населення, 18,1% бізнесу), Кабінет міністрів, міністерства (21,8% населення, 25,1% бізнесу).

Згідно з результатами дослідження, громадяни вважають найбільш результативною в цій сфері роботу Служби безпеки, Президента України та його Офісу, НАБУ, ДБР та Національної поліції.

Найменш результативними у питанні боротьби з корупцією, на думку українців, є робота судів, Кабінету міністрів, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Верховної Ради.

Представники бізнесу найвище оцінюють антикорупційну роботу СБУ, НАБУ, ДБР, а найнижче – обласних органів влади, Кабміну, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та Верховної Ради.

Читайте також: НАЗК і Transparency International Canada співпрацюватимуть у розбудові інституту викривання корупції

Дослідження «Корупція в Україні 2023: розуміння, сприйняття, поширеність» проведене дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Національного агентства з питань запобігання корупції.

Дослідження проводили упродовж листопада-грудня 2023 року шляхом опитування населення.

Було проведено 2488 особистих інтерв’ю з громадянами (максимальна похибка 2%) і 1208 телефонних інтерв’ю з представниками бізнесу (максимальна похибка 3%).

Фото: © DonPomidor / Depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-