НАЗК і Transparency International Canada співпрацюватимуть у розбудові інституту викривання корупції

НАЗК і Transparency International Canada співпрацюватимуть у розбудові інституту викривання корупції

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції і канадська міжнародна правозахисна організація Transparency International Canada співпрацюватимуть у розбудові інституту викривання корупції. 

Як передає Укрінформ, про це НАЗК повідомляє у Фейсбуці.

«Заступник голови НАЗК Ярослав Любченко зустрівся з Президентом Transparency International Canada, виконавчим директором канадської міжнародної правозахисної неурядової організації «Центр права і демократії» Тобі Менделeм», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що сторони обговорили напрацювання НАЗК у розробці законодавства щодо статусу викривачів, спільні практики побудови ефективної організації та позитивні тенденції у боротьбі з корупцією.

Зокрема, увага була приділена показнику Corruption Perception Index (CPI), який щорічно визначає Transparency International. Україна, попри повномасштабне вторгнення, змогла покращити свій показник у 2022 році, отримавши оцінку в 33 бали.

Також Мендел підкреслив успіхи України у законотворчій діяльності, адже у рейтингу Global Right to Information Україна посідає 19 місце.

Своєю чергою Любченко детально розповів про ефективність антикорупційних інструментів НАЗК, а саме про роботу Єдиного порталу повідомлень викривачів, як про один з інструментів реалізації антикорупційної політики.

«Портал повідомлень викривачів є дієвим способом повідомлення про корупцію, який забезпечує анонімність та конфіденційність осіб, що повідомляють про порушення. Варто зазначити, що двом викривачам, які повідомили про порушення, призначено винагороду рішенням суду. Національне агентство направило листи до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів для таких виплат», – поінформував Любченко.

За його словами, ці кейси демонструють залученість українського суспільства у розбудову доброчесності.

Учасники зустрічі також погодилися, що доступ до інформації та відкритість даних є одним з ефективних інструментів для формування антикорупційних практик в Україні.

Читайте також: Глава НАЗК сказав, коли виплатять мільйонні винагороди двом викривачам корупції

Своєю чергою Мендел, фаховий юрист із питань відкритості інформації, запевнив, що Transparency International Canada готова надати допомогу в аналізі законодавства щодо прав та гарантій викривачів.

Як повідомляв Укрінформ, НАЗК 6 вересня 2023 року запустило Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть інформувати про факти хабарництва, які їм вдалося зафіксувати.

Фото: НАЗК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-