Понад 60% українських біженців хочуть повернутися додому - ООН

Понад 60% українських біженців хочуть повернутися додому - ООН

Опитування
Укрінформ
Більшість українських біженців і внутрішньо переміщених осіб (65 і 72% відповідно) хочуть повернутися додому.

Про це свідчать результати дослідження Агентства ООН у справах біженців, передає Укрінформ.

Згідно з опитуванням, кількість біженців, які планують або сподіваються повернутися в Україну, зменшилася порівняно з минулим роком з 77% до 65%. Натомість зросла частка тих, хто не визначився щодо повернення, - з 18% до 24%, а також тих, хто не має надії повернутися, - з 5% до 11%, та тих, хто не сподівається повернутися, - з 5% до 11%.

Опитані переселенці назвали безпекову ситуацію в Україні основним фактором, що перешкоджає їхньому поверненню, а також брак фінансових ресурсів і відсутність житла. Водночас 55% тих біженців, які повернулися з-за кордону в Україну, сказали, що можливостей для працевлаштування виявилося менше, ніж вони очікували.

Близько 59% біженців зазначили, що можуть бути змушені повернутися Україну, якщо стикатимуться з проблемами в приймаючих країнах, переважно пов'язаними з можливостями працевлаштування і правовим статусом.

Близько 50% біженців зазначили, що ненадовго їздять в Україну, переважно щоб навідати родичів, а також перевірити стан майна.

Читайте також: 70% переселенців планують жити там, куди переїхали

За даними УВКБ, через війну в Україні близько 40% населення потребують гуманітарної допомоги та захисту. Майже 6,5 мільйона біженців з України шукають притулку за кордоном, близько 3,7 мільйона людей є вимушеними переселенцями.

Дослідження УВКБ ООН ґрунтується на проведеному у січні-лютому опитуванні близько 9900 українських біженців, внутрішньо переміщених осіб і репатріантів у країні та за її межами.

Як повідомляв Укрінформ, на думку соціологів, чим довше триває розв'язана Росією війна, тим менша імовірність повернення в Україну біженців

Фото: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-